Ιστορική εξέλιξη: η δυτική πλευρά του Ασπροποτάμου είναι πλέον μέρος Εθνικού Πάρκου!!!!!!!!!!!!

στις

Τρεις δήμοι (του Νομού Τρικάλων)στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

Η καθιέρωση καθεστώτος προστασίας σε περιοχές με σημαντική οικολογική αξία είναι πλέον μία παγκόσμια πρακτική, την οποία φαίνεται να ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και η ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννης και οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης υπέγραψαν το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) με το οποίο η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, μεταξύ των νομών Ιωαννίνων, Αρτης και Τρικάλων (μεγάλο τμήμα της οποίας ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000»), χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο.
Το Π.Δ. περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Τζουμέρκων, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής.
Οριοθετούνται μάλιστα 3 ζώνες προστασίας στο εσωτερικό του εθνικού πάρκου και 1 περιφερειακή με διαφορετικές χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης.
Το εθνικό πάρκο είναι συνολικής έκτασης 892 τ.χ. και στην πρώτη ζώνη(περιοχή προστασίας της φύσης), με το μεγαλύτερο βαθμό προστασίας, περιλαμβάνονται δύο περιοχές στο νομό μας με παραποτάμους του Αχελώου.
Εντός των ορίων της ζώνης Ι επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων, δραστηριότητες καγιάκ και ράφτινγκ, τα έργα συντήρησης των υφιστάμενων οδών, η ελεύθερη βόσκηση, η γεωργία, η μελισσοκομία, η αποκατάσταση ερειπωμένων κτισμάτων με παραδοσιακά υλικά.
Εντός των ορίων της ζώνης ΙΙ(περιοχή διατήρησης τοπίου, οικοτόπων και ειδών περιλαμβάνεται ένα σημαντικό μέρος του όγκου του Περιστερίου, στο Χαλίκι της διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου.
Εντός των ορίων της ζώνης ΙΙ επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, οι δραστηριότητες καγιάκ και ράφτινγκ, η εκτέλεση έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, τα έργα συντήρησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου, η κτηνοτροφία, η επεξεργασία γάλακτος, η γεωργία, η μελισσοκομία, το κυνήγι, η κατασκευή μικρών ορειβατικών καταφυγίων, οι επεκτάσεις οικισμών περιορισμένης κλίμακας κ.α.
Εντός των ορίων της ζώνης ΙΙΙ, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι, πλην των οικισμών οι περιορισμοί είναι πιο ελαστικοί. Μεταξύ άλλων επιτρέπεται η ανέγερση μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως 50 κλινών, η εγκατάσταση και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων, δυναμικότητας έως 10 MW, η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.α.
Η ζώνη ΙV αφορά την περιοχή Τζουμέρκων-Περιστερίου-χαράδρας Αράχθου όπου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση και λειτουργία βιομηχανικών περιοχών, η εγκατάσταση πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων εντατικής εκτροφής, η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων δυναμικότητας μεγαλύτερης από 10 MW, η κατασκευή μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων και η εγκατάσταση ΧΥΤΑ.
Το όραμα της δημιουργίας ενός πράσινου πυρήνα από τον νομό Καστοριάς έως και τον νομό Αρτας ανήκει στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλογιάννη.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «με δημιουργία του εθνικού πάρκου επιθυμούμε να δώσουμε μια νέα στρατηγική ήπιας ανάπτυξης για την περιοχή. Παράλληλα ορίζουμε το πλαίσιο για τις υπάρχουσες δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία.
Επόμενο βήμα θα είναι ο ήπιος τουρισμός, με ξενώνες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που θα ενσωματώνονται στο περιβάλλον».
Με περιορισμούς οι επεκτάσεις των οικισμών
Στο σχέδιο επισημαίνεται ότι οι επεκτάσεις των υφιστάμενων οικισμών και χωριών στους δέκα δήμους (Αγνάντων, Αθαμανίας, Ξηροβουνίου, Εγνατίας, Κατσανοχωρίων, Μετσόβου, Παμβώτιδας, Πραμάντων, Τζουμέρκων, Αιθήκων) και τις οκτώ κοινότητες (Μελισσουργών, Θεοδωριάνων, Βαθυπέδου, Καλαρρύτων, Ματσουκίου, Συρράκου, Ασπροποτάμου, Νεράιδας) που βρίσκονται στα όρια του εθνικού πάρκου, επιτρέπεται σε περιορισμένη κλίμακα «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγονται τα οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής και μετά τη γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης». Επίσης, επιτρέπεται η δημιουργία μικρών ξενώνων (έως 30 κλινών) και ορειβατικών καταφυγίων.
Για το νομό Τρικάλων στο Εθνικό Πάρκο των Τζουμέρκων εντάσσονται από το δήμο Αιθήκων τμήματα των δημοτικών διαμερισμάτων Γαρδικίου και Αθαμανίας, από τη διευρυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου ένα κομμάτι του όρους Περιστέρι στο Χαλίκι και στα χωριά Ανθούσα, Κατάφυτο και Αγία Παρασκευή.
Τέλος από τη διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας στο Εθνικό Πάρκο μπαίνουν περιοχές στα δημοτικά διαμερίσματα Κορυφής και Νεράιδας.
Εφημερίδα Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008, 18:17 από Τάσος Πλέντζας

9 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    krima… ti sxesi exei o Aspropotamos me ta Tzoumerka!!!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η δημητριος λέει:

    μπορει να μη θελανε οι ασπροποταμιτες να γινει ολος ο Ασπροποταμος μερος εθνικου παρκου. αν ειχε υπαρξει πιεση ισως τα πραγματα να ηταν ακομα καλυτερα. παντως οι διαστασεις του παρκου ειναι πολυ μεγαλες και ακομη κι αν ολος ο Ασπροποταμος ηταν μερος του παλι θα ημασταν μικρο κομματι. εγω πιστευω οτι ειναι πολυ θετικο που εστω ενα μερος του Ασπροποταμου συμπεριλαμβανεται στο παρκο. Δειχνει τον δρομο που πρεπει να παρει ο Ασπροποταμιος τουρισμος.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η nikos λέει:

    poso kalo einai na ginei o aspropotamos allo ena mouseio;;allo ena ethniko parko;;mporoume na to prosdiorisoume;;;egw

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η δημητριος λέει:

    προς το παρον νομιζω δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για μουσειοποιηση του Ασπροποταμου διοτι το μεγαλυτερο μερος του δεν ειναι κομματι του εθνικου παρκου. επισης εφοσον ακομη και σε αυτα τα μερη επιτρεπεται η κτηνοτροφια και ο ηπιος τουρισμος γιατι να μην αποτελει θετικο γεγονος. το γεγονος μπορει να χρησιμοποιηθει ως συγκριτικο πλεονεκτημα της περιοχης και να προσελκησει περισσοτερο τουρισμο. εν τελει μπορει να αποδειχθει ωφελιμο και για τη φυση και την τοπικη οικονομια

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    oso oi oroi tis diaxeirisis de prosdiorizontai… apo tous katoikous tis perioxis… oi opoioi kseroun kalitera ti simainei aeiforia sti praksi, toso kai tha periopizetai i drastiriotita auton se ena parko… gia na vgainoun volta me ta skilakia tous autoi oi opoioi apla kai mono me tis kiniseis tous mono de stirizoun tin apokentrosi… kathe allo… milane gia mas kiolas san ena eidos mousiako… oi vlahoi itan, o aspropotamos itan… ta xoria eixane zoi… kai emeis pou theloume na meinoume pano… ti??? tha zoume sto topo mas ipo tin epitirisi ton foreon tis athinas???

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η δημητριος λέει:

    για το εαν ολοι οι κατοικοι της περιοχης γνωριζουν τι σημαινει αειφορια αμφιβαλλω και δεν νομιζω οτι χρειαζεται να παραθεσω στοιχεια. σιγουρα ουδεις αναμαρτητος αλλα αμαρτια απο αμαρτια διαφερει αναλογα με τις συνεπειες της στο περιβαλλον!! στο μελλον διατηρω το δικαιωμα να μην συζητω με ανωνυμους οπως και σεις αν ησασταν στη θεση μου ευχαριστω!

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    edo einai blog… den einai erotiseis kai apantiseis… dikes sou! plaka kaneis, gia sena nomizeis ta grafoume, i perimenoume tin apantisi sou… xalarose ligo!

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η δημητριος λέει:

    εγω μιλω για τον εαυτο μου. οι υπολοιποι αν θελουν ας συνομιλουν με ανωνυμους.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    sou aksizoun sigxaritiria, gia ti prospatheia pou kaneis, alla profanos den exeis sineiditopiisei tin enoia ton blog…edo file mou leme tis apopseis mas, kai einai pio simantiko to ti les, para to poios eisai)))Tora oso gia tin anonimia… polles fores kaliptei kai kapious oi opoioi ek ton pragmaton de mporoune na milisoune se ena blog eponima…i koinotita xreiazetai neous san esas edo!Kali Xronia!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε