Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Τα όμορφα χωριά, όμορφα ερημώνουν. Τα τελευταία πενήντα χρόνια υπέροχα κεφαλοχώρια της περιοχής αλλά και άλλα πιο μικρά μετατράπηκαν σε χωριά γερόντων, τα σχολεία έκλεισαν, οι νέοι έφυγαν οριστικά χωρίς περιθώρια επιστροφής. Ο λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί και αμιγώς βιοποριστικοί. Οι περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησης, η μείωση του αγροκτηνοτροφικού εισοδήματος δεν αφήνει περιθώρια για ένα αισιόδοξο μέλλον στα χωριά του νομού. Ο αγροτουρισμός ήταν και παραμένει μία διέξοδος, μία ευκαιρία τα χωριά μας να ξαναζωντανέψουν αλλά και να αναβαθμιστούν με βάση τα σύγχρονα δεδομένα ζωής χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ταυτότητά τους. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες δυστυχώς δεν τις έχουμε ακόμη αξιοποιήσει σε ένα τέτοιο βαθμό που να μπορούν να παράγουν ένα διαχρονικά αγροτουριστικό προϊόν. Λείπουν ακόμη και οι πρωτοβουλίες αλλά και οι υποδομές.
Ακόμη μία προσπάθεια από την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.
Με τη λογική που θέλει την ανάπτυξη να επιτυγχάνεται μέσα από συλλογικές και όχι μεμονωμένες προσπάθειες, η ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., η εταιρεία που στην ουσία ασχολείται αμιγώς με τον αγροτουριστικό τομέα της περιοχής, συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα του διαδικτυακού κόμβου http://www.agro-tour.net με σκοπό να προβάλλει και να προωθήσει αγροτουριστικά το νομό. Στην προσπάθεια συμμετέχουν άλλες 20 ομάδες τοπικής δράσης με στόχο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών και ενημέρωσης για τους πολίτες, που θα τους δίνει κατευθύνσεις για τις παρεχόμενες αγροτουριστικές υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν σε κάθε τόπο. Για την πρωτοβουλία αυτή για τους αγροτουριστικούς στόχους του μέλλοντος αλλά και τα όσα μέχρι σήμερα δεν έγιναν μιλήσαμε με τον υπεύθυνο προβολής και δημοσίων σχέσεων της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. κ. Λεωνίδα Στεργίου. Όπως τόνισε ο κ. Στεργίου «το δίκτυο είναι μία πιλοτική προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει σίγουρα στην αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής», όπως όμως διαπιστώνει και ο ίδιος, είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος για να θεωρούμαστε ανταγωνιστικοί έναντι άλλων προορισμών. Μια τελευταία ευκαιρία είναι και η τέταρτη κοινοτική περίοδος.
Είμαστε σε πρώιμο στάδιο
Παρά το γεγονός ότι στην κατεύθυνση της αγροτουριστική ανάπτυξης καταβάλλονται προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι σήμερα όπως μας είπε ο κ. Στεργίου, «είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω και μία πιστοποιημένη αγροτουριστική επιχείρηση». Μέσα από τα στοιχεία που δίνει στην ιστοσελίδα της η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., στο νομό Τρικάλων οι επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και δραστηριοτήτων που μπορούν να χαρακτηρισθούν αγροτουριστικές και προωθούνται ως τέτοιες, είναι συνολικά περίπου 55, αριθμός που σίγουρα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος αν από την αρχή γινόταν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και λαμβάνοταν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό των αγροτουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή μιας και οι προδιαγραφές δεν μπορούν να είναι συγκεκριμένες αλλά και είναι δύσκολο μια επιχείρηση να έχει ένα αμιγώς αγροτουριστικό χαρακτήρα. Σίγουρα είναι πολύ λίγες σε σχέση με τον αριθμό που θα μπορούσαμε να έχουμε. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι προσπάθειες από πλευράς πολιτείας θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν. Όπως μέσα από την ενημέρωση για προγράμματα, σεμινάρια για επαρκή κατάρτιση αλλά και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων αυτών. Δυστυχώς όμως δύσκολα αποφασίζει κανείς να μπει σε μια τέτοια διαδικασία όταν έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία», τονίζει ο κ. Στεργίου. Από την άλλη όμως πέρα από την πολιτεία που σαφώς έχει χρέος απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ιδιώτες. «Θα πρέπει να αφυπνιστεί και ο επιχειρηματικός κλάδος, να διεκδικεί αλλά και να προσπαθεί στο μέτρο του εφικτού συλλογικά αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Σίγουρα, τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την αγροτουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μιας και μέσα του Δ΄ΚΠΣ αλλά και του LEADER δίνεται η δυνατότητα με τη σωστή αξιοποίηση των πόρων να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά».
Ας υπάρξει συντονισμός
Όταν σε άλλες περιοχές της χώρας βλέπουμε τον αγροτουρισμό να ανασταίνει χωριά σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μας πείσει ότι κάτι ανάλογο δεν μπορεί να συμβεί και στην περιοχή των Τρικάλων. Αρκεί βέβαια να υπάρξει συντονισμός, οι ιδιώτες να τολμήσουν αλλά πάντα η πολιτεία να μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές και αξιόλογο πεδίο ανάλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από υποδομές. Όπως χαρακτηριστικά και ο Κ. Στεργίου, «δεν επιτρέπεται με τα χιόνια να υπάρχουν στα όρια του νομού αποκλεισμένοι δρόμοι. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει οι αρχές να ανταπεξέλθουν, όπως είναι η εύκολη πρόσβαση, η σωστή σηματοδότηση, η αισθητική όψη χωριών και πόλεων αλλά και ο συνεχής έλεγχος».
Η ΕΡΕΥΝΑ 06 Ιανουαρίου 2009, αρ. φύλλου 15097, σελίδα 17
nomizw oti akoma einai megales oi apodwseis tou stoiximatos…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!