Νέο όχι στο υδροηλεκτρικό Ασπροποτάμου. Με τη θέση των κατοίκων του Ασπροποτάμου, συντάσσεται και το δασαρχείο Καλαμπάκας.

στις

Το κοινοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στην υλοποίηση του έργου θεωρώντας ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όπως και το τοπικό οικοσύστημα.
Για το συγκεκριμένο έργο της εταιρίας ΔΙΕΚΑΤ Α.Ε., ισχύος 2,99 MW, μετά από αυτοψία που ενήργησε δασολόγος του δασαρχείου Τρικάλων επισημαίνεται σε έκθεση της υπηρεσίας ότι «θα προκύψουν δυσάρεστες συνέπειες στο υδατικό ισοζύγιο και την ιχθυοπανίδα της περιοχής, κατά τη μετακίνηση και αναπαραγωγική περίοδο της πέστροφας».
Επίσης αναφέρεται ότι «κατά τη διαδικασία κατασκευής του έργου μπορούν να παρασυρθούν υλικά στο παρακείμενο ρέμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η θολότητα των υδάτων που θα προκαλέσουν τα προϊόντα εκσκαφής θα επηρεάσει την αναπαραγωγή της πέστροφας και την επιβίωσή της».
Σε άλλο σημείο της αυτοψίας που κοινοποίησε ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Γ. Σωτηρίου αναφέρεται ότι «οι επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στην προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη γιατί δεν υπάρχει μια ουσιαστική, ολοκληρωμένη μελέτη διαχειρίσεως των υδάτινων πόρων της περιοχής Ασπροποτάμου που να οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του υδατικού δυναμικού, χωρίς τη διατάραξη της οικολογικής του ισορροπίας».
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για το γεγονός ότι «το έργο βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από την Ι.Μ. Δολιανών, σημαντικό και ιστορικό μνημείο της περιοχής» το δασαρχείο προκρίνει τη μη πραγματοποιήσει του έργου.
Να επισημάνουμε ότι η ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα χορηγήσει άδεια εγκατάστασης και πολύ περισσότερο λειτουργίας της μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη της αντιδράσεις των κατοίκων, της κοινότητας αλλά και την αρνητική εισήγηση του δασαρχείου Καλαμπάκας.

Εφημερίδα Η Ενημέρωση. Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009, 17:04 από Τάσος Πλέντζας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s