Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα για λαογραφική αποστολή

στις


Η εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή έχει ως κύριο στόχο την σύνδεση της εκπαίδευσης με τον θησαυρό της Λαϊκής Παράδοσης. Η εκπαιδευτική αξιοποίηση του λαογραφικού υλικού αποτελεί πηγή γνώσης για την τοπική ιστορία και λαογραφία και μοχλό δημιουργικής έμπνευσης για τους μαθητές. Το εκπαιδευτικό λογισμικό είναι απλό και φιλικό στη χρήση του από εκπαιδευτικούς και μαθητές και ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να το χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

     Το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου αποτελεί περιήγηση σε μια σειρά επιλεγμένων τόπων, τους οποίους μπορεί να επισκεφθεί ο ενδιαφερόμενος με τη βοήθεια των ερευνητών του Κέντρου, οι οποίοι ετοίμασαν κατατοπιστικά κείμενα με βάση το υλικό των εντεταλμένων λαογραφικών τους αποστολών για επιτόπια έρευνα. Το έργο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, και περιλαμβάνει ανέκδοτο λαογραφικό υλικό, φωτογραφίες, μουσική και βίντεο, που αφορούν σε ποικίλες εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού, όπως η δομή των οικισμών, η αρχιτεκτονική, οι ασχολίες των κατοίκων, το λαϊκό εορτολόγιο και η σχετική εθιμολογία, η επαγγελματική ζωή, η κοινωνική οργάνωση και η λειτουργία της κοινότητας, ο τρόπος ψυχαγωγίας (πανηγύρια, γιορτές, παιχνίδια), παραμύθια, παραδόσεις, τραγούδια κ.ά.

     Η επιλογή του υλικού έγινε από τους ερευνητές του Κέντρου που πραγματοποιούν επιτόπιες έρευνες στο πλαίσιο των υπηρεσιακών επιστημονικών καθηκόντων τους.   Συμπεριλάβαμε το υλικό της αποστολής στους Παξούς του αειμνήστου ερευνητή του Κέντρου και Καθηγητή της Λαογραφίας Δημ. Λουκάτου, το οποίο έχει εκδοθεί στη σειρά «Πηγές του λαϊκού πολιτισμού» (αρ. 1, Αθήνα 2000). Η επιλογή των τόπων έγινε με κριτήριο το κύριο ερευνητικό πεδίο των ερευνητών του Κέντρου. Η πλοήγηση στην ψηφιακή εφαρμογή, απλή και εύκολη, ακολουθεί τα ερευνητικά βήματα της συγκέντρωσης στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού ενός τόπου με τη βοήθεια συστηματικών Ερωτηματολογίων, μηχανημάτων καταγραφής ήχου και εικόνας, και την προσωπική παρατήρηση.

Συντελεστές

Επιστημ. υπεύθυνη: Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
Επιμέλεια εφαρμογής: Ευάγγελος Καραμανές, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας


METΑΞΥ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ


Ευάγγελος Καραμανές, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
«Τα Κοπατσάρικα χωριά των Γρεβενών»
«Το χωριό Χαλίκι Ασπροποτάμου του Νομού Τρικάλων»

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    PAIDIA POU BOROUME NA TO BROUME AUTO?

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    aman poia me auto to xaliki mas exete prixei

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Δημητριος λέει:

    ισα ισα το εχουμε παραμελησει για χαριν της συλλογικης προωθησης του Ασπροποταμου! οσον αφορα το αρθρο του Ελευθερου τυπου και το DVD του κεντρου λαογραφιας του πανεπιστημιου Αθηνων ισως μπορεις να τους κανεις παραπονα γιατι δεν ασχολουνται με το χωριο σου!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s