ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΑΝΘΗΡΑΣ»

στις

Οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο

του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη (Έκδοση 2009 σελίδες 254). dikonnidis@yahoo.gr

Στο βιβλίο του Κρανιώτη εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη αποτυπώνεται η πιο πειστική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή χιλιάδων κατοίκων των βλάχικων οικισμών της Πίνδου κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτων εναντίον των ανταρτών τον Οκτώβριο του 1943. Η έρευνα του κ. Κωνσταντινίδη εστιάστηκε στα ανέκδοτα μέχρι σήμερα αρχεία του γερμανικού στρατού τα οποία περιήλθαν πολύ πρόσφατα στην κυριότητα του ελληνικού στρατού. Η επεξεργασία των συγκεκριμένων αρχείων, που μόλις ξεκίνησε, αποκάλυψε στο συγγραφέα τόσο το πρωτότυπο επιχειρησιακό σχέδιο που έφερε την κωδική ονομασία «Πάνθηρας» όσο και ένα πλήθος εγγράφων των γερμανικών μονάδων που διεξήγαγαν την επιχείρηση.
Αξιοποιώντας τα γερμανικά έγγραφα αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες των λιγοστών εν ζωή αυτοπτών μαρτύρων ο κ. Κωνσταντινίδης παρακολουθεί και καταγράφει βήμα προς βήμα την πορεία και τη δράση των τριών μονάδων μάχης του γερμανικού στρατού σ’ όλα τα βλαχοχώρια της Πίνδου (Κρανιά, Μέτσοβο, Περιβόλι, Μηλιά, Καλαμπάκα, Καστανιά, Αμάραντος, Χαλίκι, Πολυθέα, Γαρδίκι, Κουτσούφλιανη, Μαλακάσι, Κλεινοβός, Περτούλι, Νεραΐδοχώρι, Ελάτη, κ.α). Εκτός από σημείο χρονολογικής και πραγματολογικής αναφοράς, η αφήγηση των γεγονότων του Οκτωβρίου του 1943 αναδεικνύει το είδος και τις διαστάσεις του πολέμου που διεξήχθη στην Πίνδο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τις καταστροφές των χωριών τους οι ντόπιοι πληθυσμοί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο με τις αναφορές στη μετέπειτα δράση των Γερμανών αξιωματικών του «Πάνθηρα» τα πρόσωπα των οποίων αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παράθεση των πρωτότυπων γερμανικών στρατιωτικών εγγράφων του «Πάνθηρα» που σχετίζονται με όλες τις πτυχές της επιχείρησης.
Τιμή 18,00 Ευρώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s