Ο δρόμος του «κανένα»… στο πουθενά μέσα σε εθνικό πάρκο!!!

στις

Υπάρχουν ακόμα περιοχές που παραμένουν σχετικά αναλλοίωτες, τοπία που διατηρούν την αυθεντική τους μορφή, τόποι που έμειναν έξω από το δίκτυο επιρροής της ανθρώπινης επέμβασης και πίεσης.
Για τα βουνά μιλάμε, τις δυσπρόσιτες πλαγιές του υψηλού υψομέτρου που προστατεύουν οι ίδιοι οι μηχανισμοί της φύσης…
Για τις σιωπηλές εκτάσεις της εξαμηνιαίας χιονοκάλυψης που παραχωρεί τη θέση της στα αλπικά λιβάδια και βοσκοτόπια του καλοκαιριού…
Εκτός από τη θρυλική κτηνοτροφική κοινότητα, οι άλλοι επισκέπτες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φυσιολατρών. Στα δύο χιλιάδες μέτρα ανεβαίνουν μόνο παθιασμένοι κυνηγοί, ιδιωματικοί ορειβάτες, τολμηροί χιονοδρόμοι εκτός πίστας και στοχαστικοί περιπατητές.
Και κάθε προσέγγιση οφείλει να τελείται πάντα με ευλάβεια, με την ελάχιστη δυνατή επίδραση!
Οταν αποχωρούν οι άνθρωποι από τέτοιες «επικράτειες» των βουνών, οφείλουν να αφήνουν πίσω τους το ελάχιστο δυνατό, πρόσκαιρο, αχνό ίχνος…
Μια τέτοια περιοχή είναι και αυτή στην οποία εστιάζουμε σήμερα την προσοχή μας. Η εξαίσια «Βερλίγκα»! Χρειάζεται κατεπείγουσα, ουσιώδη προστασία, όπως όλες σχεδόν οι -στα χαρτιά- προστατευόμενες περιοχές αυτής της χώρας.
Ανάλογα με τις ποσότητες των νερών, η Βερλίγκα είναι είτε αλπική Δρακόλιμνη, στο πρότυπο των αντιστοίχων «διασημοτήτων» Γκαμήλας και Σμόλικα, ή σύστημα απαλών, ρευστών μαιανδρισμών που μαλακώνουν τις ψυχές των τυχερών επισκεπτών.
Από χρόνια αποτελεί περιοχή Natura, ενώ εντάχθηκε με περσινό προεδρικό διάταγμα στο νέο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Στα χαρτιά πάντα βέβαια…
Τον Σεπτέμβριο του 2007, ωστόσο, «κάποιοι» έσπευσαν να ανοίξουν έναν καινούργιο δρόμο στην καρδιά της περιοχής, χωρίς να επέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Πρόκειται για έναν δρόμο στο «πουθενά», την ευθύνη και κατασκευή του οποίου δεν αναλαμβάνει «κανένας».
Υπήρξαν άνθρωποι και οργανώσεις που αντέδρασαν, αλλά άκρη δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν… Για περισσότερο από έναν χρόνο αλληλογραφεί η Ορνιθολογική με πλειάδα αρμοδίων υπηρεσιών όπως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Τρικάλων και Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δασαρχείο Καλαμπάκας κλπ. Το μυστήριο όμως παραμένει!
Οι απαντήσεις των υπηρεσιών αντιμετώπιζαν το νέο έργο, εν πολλοίς, ως επέκταση – βελτίωση ενός παλαιότερου, παρότι οι συντεταγμένες της νέας χάραξης δεν είχαν καμία σχέση με αυτές του παλιού δρόμου.
Η διάνοιξη των τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων του καινούργιου δρόμου, άρχισε από μια στάνη σε υψόμετρο 1.850 μέτρων (πολύ χαμηλότερα από τη Βερλίγκα), όπου σταματούσε ο παλιός δρόμος που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.
Τον παλιό δρόμο είχε ανοίξει το Δασαρχείο Καλαμπάκας μετά από σχετική μελέτη για τη βελτίωση της πρόσβασης στα βοσκοτόπια Χαλικίου. Η νέα χάραξη περνάει ανατολικά, νοτιοανατολικά της λίμνης Βερλίγκας (2.020μ.), νότια από τη βρύση «Καρβελού», ενώ συνεχίζει να ανηφορίζει δυτικά μέχρι το διάσελο (2.150μ.) ανάμεσα στις κορυφές Μεγάλος Τράπος (2.240μ.) και Τσουκαρέλα (2.294μ.). Το διάσελο είναι ταυτόχρονα το όριο των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων και στη συνέχεια ο δρόμος κατηφορίζει μέχρι να συναντήσει τον παλιό δασικό (ανοίχθηκε πριν από 20 χρόνια) που καταλήγει στον έξοχο, διατηρητέο οικισμό του Συράκου.
Ερωτηματικά…Γιατί ανοίχθηκε αυτός ο δρόμος στο πουθενά, πολύ πέρα και πάνω από το τελευταίο μαντρί της περιοχής, συνεχίζει να αποτελεί αναπάντητο ερώτημα.
Καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το «Εθνος- Κυνήγι» εκφράζουν απορίες για την έλλειψη αντίδρασης της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν το Δασαρχείο Καλαμπάκας τουλάχιστον για ολιγωρία. «Το άρθρο 6 της ευρωπαϊκής οδηγίας 9243 λέει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των οικοτόπων, προϋποθέτει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επιπλέον, ο ν. 1650/86 ορίζει ότι, σε περιπτώσεις έργων μέσα σε περιοχές Natura, η αρμόδια νομαρχία οφείλει να εκδώσει ‘’απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων’’, πριν αρχίσει οποιοδήποτε έργο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν τηρήθηκε στην περίπτωση της νέας διάνοιξης», σημειώνει η κ. Μαλάμω Κορμπέτη, υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Είναι όμως δυνατόν ένας δρόμος να τρώει τα «σπλάχνα» ενός βουνού και κανείς να μην παίρνει είδηση τίποτα;
Είναι δυνατόν μπουλντόζες και φουρνέλα να δουλεύουν μέσα σε ένα Εθνικό Πάρκο και οι αρμόδιες αρχές να πληροφορούνται την ύπαρξη του δρόμου στον χώρο ευθύνης τους, από… καταγγελίες κυνηγών ή ορειβατών;
«Οι εμπνευστές και οι κατασκευαστές του έργου, όφειλαν να τηρήσουν τις διαδικασίες, πράγμα που δεν συνέβη. Εμείς διαπιστώσαμε εκ των υστέρων ότι ο δρόμος ανοίχθηκε. Θα ξεκινήσει άμεσα ΕΔΕ για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Το Δασαρχείο Καλαμπάκας είναι βεβαίως έτοιμο να καταθέσει σχετική μήνυση κατ’ αγνώστων», δηλώνει στο «Εθνος- Κυνήγι» ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Γεώργιος Σωτηρίου.
Και τώρα;Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής Ξενοφώντας Κάππας, τονίζει: «Και αυτή η περίπτωση δείχνει ότι δεν τιμάμε τη φυσική κληρονομιά μας. Η Ελλάδα είναι από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες της ΕΕ και αυτό θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα, και όχι ανάχωμα στην ανάπτυξη της χώρας».
Κατά τα άλλα, η περιοχή… είναι Εθνικό Πάρκο! Οπως γίνεται όλο και συχνότερα σε αυτή τη χώρα, οι «εγκέφαλοι» των Αθηνών θεωρούν πως αρκεί η σύνταξη ενός Προεδρικού Διατάγματος για να μετατραπεί μια περιοχή… σε «προστατευόμενη»…
Στη Βερλίγκα δεν πήραν είδηση τα φουρνέλα, τους εκσκαφείς και έναν ολόκληρο νέο δρόμο που χαράχτηκε με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά θα καταφέρουν να εποπτεύσουν π.χ. τη λαθροθηρία, τη λαθροϋλοτομία και άλλες παραβατικές δραστηριότητες που δεν κάνουν τόσο «θόρυβο»!
Θα υπάρξει αντίδραση των συντεταγμένων θεσμών της πολιτείας στην πλήρη καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών; Πότε θα κλείσει ο νέος δρόμος με παράλληλη αποκατάσταση του τοπίου; Θα υπάρξουν συνέπειες για αυτούς που διαπιστωθεί ότι φέρουν ευθύνες;
«Το σημαντικότερο είναι ο δρόμος να κλείσει άμεσα προκειμένου να πάψει να χρησιμοποιείται, γεγονός που θα επιτρέψει στο οικοσύστημα να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση» σημειώνει η κ. Κορμπέτη.
Το γνωρίζατε;Η «Βερλίγκα» είναι μια αλπική λίμνη στα 1.900 μέτρα υψόμετρο. Η λίμνη σχηματίζεται συνήθως τον Μάιο όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια και «εξαφανίζεται» κάπου γύρω στον Ιούλιο.
Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο η πρόσβαση είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη, καθώς η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι.
«Αφετηρία» για να φτάσει κανείς εκεί είναι το χωριό Χαλίκι.
Πηγή: Έθνος, Κώστας Λουκόπουλος

6 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ο υπεύθυνος δεν ειναι καθόλου ''μυστήριο''!! είναι ο Βουρλίτσης, ο πάρεδρος Χαλικίου, το δημοτικό συμβούλιο της διευρυμένης κοινότητας, το δασαρχείο Καλαμπάκας και ο Νομάρχης που μοιάζει περισσότερο με νταβατζή παρά με άνθρωπο οραματιστή! αλλά όσο η νεολαία του Ασπροποτάμου ασχολείτε με τις πίπες τις Τζούλιας οι αξίες θα χάνονται η μια μετά την άλλη. ντροπή σε όλους μας

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το θέμα της διάνοιξης του δρόμου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι θρασύδειλοι που τον άνοιξαν τώρα κάνουν τις κότες , γιατί μόνο κότες είναι. Να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία και σύντομα το θέμα θα πάει στη δικαιοσύνη, ώστε να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να βλέπουν τον τόπο σαν τσιφλίκι τους. Ήδη η ορνιθολογική εταιρεία έχει προβεί πριν από δύο βδομάδες σε νέο γύρο καταγγελιών που τις κοινοποίησε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ, Δασαρχείο Καλαμπάκας κτλ. Οσο για το δασαρχείο Καλαμπάκας πρέπει επιτέλους να κάνει τη δουλειά του και να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα γιατί θα βρεθούν άσχημα μπλεγμένοι καθώς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε καθαρά παράβαση καθήκοντος με βάση την πρώτη απάντηση που δώσανε στην Ορνιθολογική!!!! Καλά θα κάνει να βρεί τους ενόχους καθώς τους γνωρίζει και να πάψει να κρύβεται πίσω από αστείες και φθηνές δικαιολογίες, γι αυτό άλλωστε τους πληρώνει ο ελληνας φορολογούμενος, γιατί εάν δεν έχουν καταλάβει όπως ισχυρίζονται εδώ και δύο χρόνια την ύπαρξη του δρόμου παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες πρέπει να πάνε σπίτι τους καθώς τσάμπα πληρώνονται!!!

    ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    ΜΕΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
    dimniks@yahoo.gr

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    'Οσο αναφορά τη νεολαία του Ασπροποτάμου, καλά θα είναι να αναλογιστούν οι μεγαλύτεροι ποιοι είναι αυτοί που «ισοπεδώσαν» λέξεις – σημεία αναφοράς για τον Ασπροπόταμο,
    όπως κτηνοτρόφος, βλάχικα, πανηγύρια, και γενικότερα η ολοκληροτική και άκριτη αφομοίωση που «φέρανε» από τις πόλεις και συνεχίζουν απαξιώνοντας οποιεσδήποτε σχετικές πρωτοβουλίες νέων της περιοχής… οι οποίες προς το παρόν παραμένουν ιδέες.

    'Ενας δρόμος διανοίγεται ύστερα από απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και φυσικά λόγω των αναγκών που εξυπηρετεί.

    Τώρα εάν για τους οικολόγους αυτά είναι ψηλά γράμματα… καλά θα είναι να αρκεστούνε στο ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura και ήδη ανοίκει στο » Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων!!!» Οι συνέπειες των παραπάνω προφανώς και δε θα είναι θετικές στη συνέχεια για την τοπική οικονομία του Χαλικίου που αποτελείται απο 50 κτηνοτροφικές οικογένειες οι οποίες ζούνε εκεί για 4 μήνες τουλάχιστον το χρόνο.

    Υπάρχει και απέναντι άλλη ενταγμένη στο προγραμμα Natura περιοχη η οποία αφήνει εκτός της ζώνης υψηλής προστασίας τις κορυφογραμμές της Τριγγίας και συνεχίζει και παραπέρα από τον αυχένα «Γκολέμι»… προφανώς να είναι έτοιμη η περιοχή να υποδεχθεί τις οικολογικές κατά τ' άλλα ανεμογεννήτριες!!! οι οποίες τη περιοχή μας δεν θα την ωφελήσουν, παρά μόνο θα ικανοποιήσουν με το πρόσχημα της πράσσινης ανάπτυξης (green festival κτλ) τους μελλοντικούς green τουρίστες… των οικολογικών πόλεων που ζούνε, με τα οικολογικών τους αυτοκίνητα και φυσικά τους επιχειρηματίες της περιοχής με τις τελευταία οικολογικές τους ευαισθησίες.

    Γενικότερα αυτού του είδους η οικολογία της θεωρίας δε μας αρέσει και ιδιαίτερα στον Ασπροπόταμο…

    Δεν υπάρχει καλύτερη οικολογία από τη σοφία των παππούδων μας και τη σχέση τους με τη φύση και τις ιδέες των νέων της με τις αναμενόμενες δράσεις για την οικολογία στη πράξη στον
    Ασπροπόταμο!
    κι όχι οικολογία του καναπέ, του γραφείου και γενικότερα ενός τρόπου ζωής που μόνο οικολογικός δεν είναι.

    Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση στον Ασπροπόταμο.

    Θα είναι κρίμα ο Ασπροπόταμος να γίνει ένα πάρκο (οικολογικό κατά τ' άλλα) «μουσείο» πχ Βάλια Κάλντα!!!

    όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούντε εκεί…θα υπάρχει κι ο Ασπροπόταμος ως ένας ζωντανός τόπος.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 3

    Θέλοντας να σχολιάσω το σχόλιο 3 που δεν μας λέει ούτε το όνομα του, προσωπικά δεν είμαι οικολόγος του καναπέ καθώς γυρνώ τον ασπροπόταμο όσο λίγοι και ξέρω κάθε κορυφή και κάθε ρέμα!!! Οσον αφορά για τις ανεμογεννήτριες αν κάνει τον κόπο να δεί και στο συγκεκριμένο μπλόγκ όσο και στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ που έχω συμμετάσχει , αλλά και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και 172 σύλλογοι και φορείς είμαστε ΚΑΤΑ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου!!!
    Από πότε το συμφέρων 2-3 μπαίνει πάνω από το νόμο, μου φαίνετε πως θεωρίες και εξυπνάδες είστε εσείς, γιατί ούτε 50 κτηνοτροφικές οικογένειες υπάρχουν, αλλά και κανείς δεν είναι εναντίων των κτηνοτρόφων και φαίνετε πως δεν ξέρετε καν που πέφτει ο συγκεκριμένος δρόμος γιατί οι κτηνοτρόφοι είχαν ήδη πρόσβαση με τον ήδη υπάρχον ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΝΗ. Όταν μιλάτε για κάποιους πρέπει να ξέρετε τη λέτε και μην τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
    Επίσης για μια ακόμα ανακρίβεια που λέτε στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ προφανώς και δεν απαγορεύεται η βόσκηση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί κόντρα με τους κτηνοτρόφους.
    Οσον αφορά για τους παππούδες μας όχι μόνο δεν είναι άμοιροι ευθυνών για πολλά κοινωνικά, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δημιούργησαν, βασισμένοι σε μια νοοτροπία του ρουσφετιού, του ατομικού συμφέροντος, του ωχαδερφισμού και ενός άκρα πελατειακού συστήματος με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα.
    ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Τσι πατσίμ, πατσίμ, τσι βα πατσίμ νου στι!!!

    http://www.facebook.com/group.php?gid=45369781140&ref=ts

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΙΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
    ΠΟΙΑ ? Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑΖΗ
    ΕΕΕ ΟΧΙ ΑΙΣΧΟΣ…….. OI NEOI EINAI TO ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
    ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΑΝΕ ΘΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΓΙΑ ΕΡΗΜΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ

    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΧΑΛΙΚΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ 50 ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΥΤΟ ,
    ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΡΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ , ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕ ΤΖΙΠΑΡΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΑΥΤΟΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΡΟΜΟΥ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ

    ΤΟ GREEN FESTIVAL ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΥΣΙΑ ΦΙΕΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ)

    **ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΓΕΛΙΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΒΟΥΡΛΙΤΣΗΣ**

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ

    «ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙΚΙ»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε