Σοκ στα Τρίκαλα από την ανακοίνωση για 4 Δήμους στον «Καλλικράτη»

στις

Η διαρκής πολιτική ανεπάρκεια του Νομού Τρικάλων, τον οδήγησε να είναι και με την …βούλα ο ουραγός της Θεσσαλίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών βλέποντας ότι ένας από τους ελάχιστους Νομούς της χώρας που δεν πέτυχε ομοφωνία των Βουλευτών του σε πρόταση για τον «Καλλικράτη», πήρε πάνω του την υπόθεση και ανακοίνωσε 4 νέους Δήμους για τον Νομό Τρικάλων στο σχέδιο «Καλλικράτης».
Ουσιαστικά επανέρχονται τα… Επαρχεία για τον Νομό που πλέον θα έχει τους Δήμους Τρικάλων, Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας και Πύλης…
Ουσιαστικά η μη συμφωνία των κυβερνητικών Βουλευτών, έφερε το «ψαλίδι» (από τα λίγα σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας) και δεν υπάρχουν ορεινοί Δήμοι και από τους 6 «σίγουρους» και με διεκδίκηση 7ου Δήμου, βρεθήκαμε στους 4 Δήμους.
Την ίδια ώρα στον γειτονικό Νομό της Καρδίτσας, οι Δήμοι γίνονται 6, ενώ για τον Νομό Λάρισας οι Δήμοι παραμένουν 7 και 8 για τον Νομό Μαγνησίας.
Με «παγωμάρα» και …ανατροπή σχεδίων, υποδέχθηκαν το …μαντάτο οι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού και αναμένονται πλέον οι νέες –περισσότερες αυτή την φορά- αντιδράσεις…
trikalanews. 14-05-2010

Η μεγάλη ανατροπή με το χωροταξικό του «Καλλικράτη»

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται μόνο τέσσερις δήμοι για το νομό Τρικάλων – Έντονη η αντίδραση του δημάρχου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλου – Ανάμικτα τα συναισθήματα στο ΠΑΣΟΚ – Οι «χαμένοι» και οι «κερδισμένοι»
Την απόλυτη ανατροπή έφερε το νομοσχέδιο για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» του υπουργείου Εσωτερικών.

Του Λάζαρου Μάμαλη
Από τους πέντε με έξι δήμους που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, τελικώς, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, μένουν μόνο οι τέσσερις: 1. Δήμος Πύλης με έδρα τη Πύλη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιθήκων β. Γόμφων γ. Πιαλείων δ. Πύλης ε. Πινδέων και τις κοινότητες α. Μυροφύλλου β. Νεράιδας, οι οποίοι καταργούνται. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου δήμου είναι 15.886 κάτοικοι. Πρόκειται για τον τρίτο σε πληθυσμό δήμο του νομού Τρικάλων. Ο συγκεκριμένος δήμος παραμένει ανομοιογενής. Ωστόσο, υπήρξε μία διόρθωση, ως προς το όνομα, αφού η αρχική πρόταση για δήμο Πινδέων, τελικώς αποσύρθηκε.

2. Δήμος Φαρκαδόνας με έδρα τη Φαρκαδόνα αποτελούμενος από τους δήμους α. Οιχαλίας β. Πελλιναίων και γ. Φαρκαδόνας, οι οποίοι καταργούνται. Ο πληθυσμός του νέου δήμου Φαρκαδόνας φτάνει τους 15.133 κατοίκους και είναι ο τέταρτος σε επίπεδο νομού. Ο συγκεκριμένος δήμος είναι ο μοναδικός από τους προτεινόμενους ο οποίος δεν άλλαξε στο ελάχιστο. Μπορεί να πρότεινε ο κ. Ζιώγκος έδρα την Οιχαλία, αλλά το όνομα δήμος Οιχαλίας, δόθηκε σε άλλο δήμο του νομού Μεσσηνίας με έδρα τον Μελιγαλά!

3. Δήμος Τρικκαίων με έδρα τα Τρίκαλα αποτελούμενος από τους δήμους α. Εστιαιώτιδας β. Καλλιδένδρου γ. Κόζιακα δ. Μεγάλων Καλυβίων ε. Παληοκάστρου στ. Παραληθαίων ζ. Τρικκαίων και η. Φαλωρείας, οι οποίοι καταργούνται. Ο πληθυσμός του νέου δήμου Τρικκαίων φτάνει τους 78.817 κατοίκους. Πρόκειται βέβαια, για τον μεγαλύτερο δήμο του νομού και τον 28ο σε επίπεδο χώρας. Ο δήμος Τρικκαίων «γιγαντώθηκε» περαιτέρω, με την προσθήκη των δήμων Παληοκάστρου και Παραληθαίων.

4. Δήμος Καλαμπάκας με έδρα την Καλαμπάκα αποτελούμενος από τους δήμους α. Βασιλικής β. Καλαμπάκας γ. Τυμφαίων δ. Καστανιάς ε. Κλεινοβού στ. Μαλακασίου ζ. Χασίων, και τη κοινότητα Ασπροποτάμου οι οποίοι καταργούνται. Ο δήμος Καλαμπάκας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στο νομό και ο δεύτερος σε πληθυσμό με 22.853 κατοίκους. Εδώ εντοπίζονται οι περισσότερες αλλαγές. Όχι απλώς, ο δήμος Καλαμπάκας δεν είναι μικρότερος στο νομό, όπως θα προβλέπονταν στην αρχική πρόταση, αλλά καλύπτει την έκταση του μισού νομού Τρικάλων. Ο δήμος Καλαμπάκας, από μόνος του, αποτελεί μία μονοεδρική περιφέρεια, σε περίπτωση που τελικώς εγκριθεί το «γερμανικό μοντέλο» από τη Βουλή.

Δήλωση Ταμήλου Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλης Ταμήλος αντέδρασε έντονα στη μείωση των δήμων. Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, τόνισε: «Θεωρώ ότι η κατάθεση του ν/σ αποδεικνύει ότι η σοβαρότητα του κ. Ραγκούση ήταν ψεύτικη, διότι δεν ικανοποίησε την εξαγγελία του, για τη δημιουργία δήμων με ίδια κριτήρια σε όμορους δήμους με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο νομός Τρικάλων θα έχει τέσσερις δήμους και ο νομός Καρδίτσας έξι. Ο νομός Τρικάλων θα εκπροσωπείται μόνο με τέσσερις εκπροσώπους στο Συμβούλιο, οπότε αποδυναμώνεται αισθητά η θέση του». Παράλληλα, ο κ. Ταμήλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ερημωθούν τα χωριά με την ενσωμάτωση όλων των ορεινών κοινοτήτων σε εκτεταμένους δήμους, όπως ο δήμος Καλαμπάκας. Εξέφρασε, δε, την επιφύλαξη, αν μπορεί να ανταποκριθεί μία πόλη, των δεδομένων της Καλαμπάκας, στις ανάγκες ενός τόσο εκτεταμένου δήμου. Για να αποφευχθεί, πάντως, ο κίνδυνος της «ερημοποίησης» από ανθρώπους, των χωριών ο ίδιος, δήλωσε ότι πρέπει να προωθηθούν σχέδια για την στήριξη των χωριών και των κατοίκων τους, προκειμένου να μείνουν σ’ αυτά. Για το ΠΑΣΟΚ Αιχμηρή ήταν η αναφορά του για το ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας τους τέσσερις δήμους στο νομό «στην αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ». Σχολίασε δε, ότι «θα πρέπει να απολογηθούν στους δημάρχους και τους πολίτες που πίστευαν στη δημιουργία δήμων». Κανένα σχόλιο… Οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε σχολιασμό του νέου χωροταξικού. Ορισμένοι μάλιστα, εξ αυτών, έδειξαν αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις. Δεν είχαν καμία γνώση των προβλέψεων του νομοσχεδίου. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Μανούρας επανέλαβε τη θέση του για τέσσερις δήμους, ενώ η κυρία Σούλα Μερεντίτη, υπεραμύνθηκε της αρχικής της πρότασης (επικαλούμενη αναπτυξιακούς λόγους) για επίσης τέσσερις δήμους με την προσθήκη, ίσως ενός ή και δύο ορεινών. Οι χαμένοι… Αναζητώντας, «χαμένους» και «κερδισμένους», οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι σίγουρα δοκίμασαν δυσάρεστη έκπληξη, όμοια με εκείνη των δημάρχων των ριζών του Κόζιακα, και Αιθήκων, 15 ημέρες πριν, οι κύριοι Ζιάκας, Στουρνάρας, Οικονόμου, Κουφοχρήστος, Μαλακασιώτης και Τόλης. Αντιθέτως, οι κύριοι Ζαχαράκης και Λιάτης, μάλλον, δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Η συνέχεια… Το ζήτημα είναι αν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για το χωροταξικό θα είναι και οι τελικές. Προφανώς, για να μη δικαιωθεί ο κ. Ταμήλος που αποδίδει έλλειψη σοβαρότητας στον υπουργό Εσωτερικών, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές στο χάρτη του νομού. Πιθανό, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές. Από χθες το μεσημέρι, συζητείται η πιθανότητα να προταθεί ένας δήμος για τα ορεινά, εφόσον, όμως υπάρχει κοινή πρόταση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .
Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Μαΐου 2010, αρ. φύλλου 15500, σελίδα 8

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η διαχειριστης λέει:

  όσοι κατηγορούσαν τον Βουρλίτση (με τον οποίο διαφωνώ, όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, με τη διάνοιξη άχρηστων δρόμων) για την ''δυσμενή'' εξέλιξη του Δήμου Καστανιάς τι έχουν να πουν τώρα???? τώρα που θα πηγαίνουν στην Καλαμπάκα οι έχοντες προβλήματα υγείας? τώρα που ο ασπροποταμος θα ανήκει σε ένα τεράστιο δήμο με τεράστια ανομοιομορφία? φαντάζομαι θα κατάλαβαν ότι η γνώμη ενός προέδρου διευρυμένης κοινότητας είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της εσπευσμένης διοικητικής μεταρρύθμισης! και οτι το ονειρο για έναν ''ενιαίο'' ασπροπόταμο ήταν όνειρο θερινής νυχτός!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  aisxos
  enas terastios dimos anomiogenis
  pame pali sto modelo
  EPRXIA KALABAKAS

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Kalitera ston dimo kalabakas
  Ti sxesi exoume me ola auta ta xoria tis mesoxoras
  Kalitera stin kalabaka se ena megalo kai isxuro dimo pout ha pernei kala kondilia
  Mas sumferei apo kathe apospi
  Aloste emei apo palia anoikame stin eparxia kalabakas
  Meta egine auto to anoigma pros pertouli kai elati

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s