Στον Ασπροπόταμο το πανηγύρι της Αγίας Σωτήρας

στις
Του Βαγγέλη Γκιάτα
Η φύση και ο Θεός λες και συνήργησαν για να δώσουν σ’ αυτόν τον τόπο όλες τις ομορφιές ενός επίγειου παράδεισου.
Κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν λες πεισμωμένα απ’ τη γη, χλωρίδα τόσο πλούσια που πραγματικά «χαζεύεις», παρεμβάσεις των ανθρώπων που σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον πήραν ότι μπορούσαν για αξιοποίηση δημιουργώντας μια απίστευτη αρμονία.
Ο Ασπροπόταμος είναι τόπος πλούσιος σε όλους τους τομείς, στο φυσικό περιβάλλον, στην ιστορία και παράδοση. Μία ιστορία που συνταυτίζεται με την πορεία του έθνους στην περίοδο του οθωμανικού ζυγού. Αυτός ο τόπος όπου κι αν ρίξεις το βλέμμα σου αναβλύζει ιστορία παράδοση δημιουργία σε καιρούς χαλεπούς για την πορεία του έθνους. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον οι ασπροποταμίτες γιόρτασαν την Παρασκευή την Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Επίκεντρο το εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στο χώρο των εγκαταστάσεων του δασικού συμπλέγματος Κουκουφλίου Ασπροποτάμου.
Ήταν η εποχή που ο δασικός πλούτος αξιοποιούνταν απ’ τους ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν απ’ την αξιοποίησή του.
Πρόκειται για μια ενασχόληση που πρόσφερε οικονομικό προϊόν βοηθώντας να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Το γεγονός ότι στο δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου απασχολούνταν εκατοντάδες άνθρωποι δημιούργησε την ανάγκη για εποχιακή παραμονή στην περιοχή.
Το τοπικό δασαρχείο δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του δασικού πλούτου απασχολώντας πλήθος πολιτών. Απ’ όλο αυτό το σύμπλεγμα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο χώρος λατρείας κάτι που συνέβαλε στο χτίσιμο του εξωκκλησίου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Σ’ αυτό το εξωκκλήσι έδωσαν και φέτος οι Ασπροποταμίτες το ετήσιο ραντεβού τους. Όλος ο Ασπροπόταμος συγκεντρώνεται στο ταπεινό εκκλησάκι του Σωτήρος, στην περιοχή «Κουκουφλίου» δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ανεπανάληπτη.
Ένας τόπος ευλογημένος, μοναδικός, με πλούσια ιστορία και παράδοση.

Η ΕΡΕΥΝΑ 08 Αυγούστου 2010, αρ. φύλλου 15569, σελίδα 13

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s