Ο «Παρθενώνας του ορεινού όγκου»

στις
Ο «Παρθενώνας του ορεινού όγκου» και το Κάστρο της πόλης
Σημαντικά στοιχεία για τα δύο έργα πολιτισμού του νομού που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ
Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωση Αποστολή κειμένου

Του Αποστόλη Ζώη
Πέντε έργα πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 2,85 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στους νομούς Μαγνησίας και Τρικάλων, εντάχθηκαν πρόσφατα στον Άξονα Προτεραιότητας, με τίτλο «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία» και θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (2007-2013). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο έργα που εντάχθηκαν από την περιοχή μας.
«Παρθενώνας»
Το ένα αφορά στη στερέωση – αποκατάσταση τμημάτων εξωτερικών τοιχοποιιών με αντικατάσταση φθαρμένων λίθων και λιθαναγλύφων και κατασκευή οικίσκου φύλαξης και πληροφόρησης, αντικατάσταση χώρων υγιεινής και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του ι.ν. Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.
Από τον καθηγητή Παύλο Μυλωνά, η Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά της Κρανιάς χαρακτηρίσθηκε ως «ο Παρθενώνας του ορεινού όγκου». Κτισμένη σε υψόμετρο 1150μ. στην «καρδιά» της Πίνδου, ακολουθεί έναν σύνθετο τύπο, που ο Π. Μυλωνάς τον περιγράφει «ως θολοσκεπή βασιλική μετά τρούλων και πολλών αψίδων και εντοπίζει τρεις χρονολογικές φάσεις με αρχική, το έτος 1770».
Εκτός από τις λεπτές παραστάδες, τα τυφλά αψιδώματα, που διαρθρώνουν τις κόγχες και τους τρούλους, υπάρχει και πλούσια γλυπτή διακόσμηση, βάσεις και επίκρανα παραστάδων, βάσεις ημικιονίσκων, αλλά και κιονόκρανα που θυμίζουν μεσαιωνικές δυτικές λύσεις.
Με την υλοποίηση του έργου θα γίνει πλήρης αποκατάσταση της ανατολικής και μερική αποκατάσταση της βόρειας εξωτερικής όψης του ναού.
Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Σεπτεμβρίου 2010, αρ. φύλλου 15605, σελίδα 12

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s