Μοχλός ανάπτυξης οι αλευρόμυλοι

στις
Σημαντικά στοιχεία μας δίνει η τρικαλινή συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα η οποία εξετάζει την επιχειρηματικότητα στα Τρίκαλα από το 1861 έως το 1960


Του Αποστόλη Ζώη
Το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μύλοι ως μοχλός ανάπτυξης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, αναδεικνύει η Τρικαλινή συγγραφέας, Μαρούλα Κλιάδα, μέσα από μια μελέτη, που κυκλοφορεί σε βιβλίο και εξετάζει την επιχειρηματικότητα στα Τρίκαλα από το 1861 έως το 1960.
Τα Τρίκαλα, έως την απελευθέρωσή τους, από τον τουρκικό ζυγό, ήταν πόλη αγροτική, χωρίς καμιά βιομηχανική παράδοση. Τα κεραμοποιεία, οι νερόμυλοι, τα μαντάνια, τα βυρσοδεψία, τα εργαστήρια χαλβάδων και τα υφαντήρια που λειτούργησαν, ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση.
Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, το 1881, άλλαξε άρδην τη βιομηχανική υποδομή σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Αλλαγές, οι οποίες επηρέασαν προς το καλύτερο και το νομό Τρικάλων. Σημαντική θέση στο νέο βιομηχανικό τοπίο που διαμορφώνεται κατέχουν οι μύλοι.
 
Μύλος Αγαθοκλή
Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα- αναφέρεται στη μελέτη- η τοπική εφημερίδα «Φάρος του Ολύμπου» επισήμαινε την έλλειψη βιομηχανίας στα Τρίκαλα και καλούσε τους μεγαλοκτηματίες, «εάν ειλικρινώς αγαπώσιν τον τόπον τούτον να σπεύσωσι εις την σύστασιν μηχανουργείου»(8-1-1883).
Στην έκκληση αυτήν ανταποκρίθηκαν, πρώτοι, οι αδελφοί Γεώργιος και Αριστείδης Παν. Αγαθοκλή. Οι αδελφοί Αγαθοκλή κατάγονταν από το Πήλιο -κατά άλλους ήταν Πελοποννήσιοι- και ο πατέρας τους Παναγιώτης, αρχικά διατηρούσε παντοπωλείο στον Πειραιά.
Αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Στυλίδα, όπου λειτούργησε κάποιο εργοστάσιο, το οποίο, όμως, αποτεφρώθηκε.
Ο Μύλος Μπέλλα, Κατσιάμπα και Κονδύλη
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1911, άρχισε να οικοδομείται, στην οδό Καραϊσκάκη, ο ατμοκίνητος αλευρόμυλος Στέργιου Μπέλλα, Αθανάσιου Κατσιάμπα και Κωνσταντίνου Κονδύλη.
Τα εγκαίνια της βιομηχανίας αυτής έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου 1912.
«Τα Τρίκκαλα, ως πρωτεύουσα νομού κατ’ εξοχήν σιτοπαραγωγού, έδει προ πολλού να αναχθούν εις την εμπρέπουσαν εν τη βιομηχανική κινήσει του είδους αυτού», έγραφε το «Θάρρος», επιχαίροντας για την ίδρυση της νέας βιομηχανίας.
Ο Μύλος Μπαλιάκου στο Φλαμούλι
Ο Μύλος Μπαλιάκου στο Φλαμούλι επί τουρκοκρατίας ήταν νερόμυλος και χρησιμοποιούσε ως κινητήρια δύναμη το νερό του ποταμού Κουμέρκη.
Το 1895, οι αδελφοί Αριστείδης και Γεώργιος Αγαθοκλής, ιδιοκτήτες του μεγάλου μύλου στη συνοικία της Αγίας Μονής, αγόρασαν από τον οθωμανό ιδιοκτήτη το μύλο στο Φλαμούλι, τον ανακαίνισαν εκ βάθρων και τοποθέτησαν υδραυλική τουρμπίνα.
Το 1922, οι απόγονοι του Γεωργίου και Αριστείδη Αγαθοκλή, αντί 250.000 δρχ. πούλησαν το μύλο στο Δημήτριο Αθανασίου Μπαλιάκο.
Το 1928, ο Μπαλιάκος νοίκιασε το μύλο στον Κ. Μπαλοδήμο, ο οποίος και εγκατέστησε μυλόπετρες γαλλικές.
Τη διεύθυνση του μύλου, την εποχή εκείνη, είχε ο μυλωνάς Ι. Ζαγγογιάννης και η τιμή αλέσματος ήταν 20 λεπτά κατ’ οκά («Θάρρος» 18-9-1928) .
Άλλοι Αλευρόμυλοι
Στην περιφέρεια Τρικάλων, εκτός από τους μύλους Αγαθοκλή (Ματσόπουλου), Μπέλλα, Τσαγκάδα και Μπαλιάκου, για τους οποίους έγινε εκτενής αναφορά, λειτουργούσαν και οι παρακάτω μύλοι:
-Χρίστου Πράπα και Σία στην Καλαμπάκα. Έτος ίδρυσης 1915.
-Αλέξανδρου Σταμάτη στο Μεγαλοχώρι. Έτος ίδρυσης 1921: εργαζόμενοι 3, παραγωγή 5 τόνοι το 8ωρο.
-Αδελφών Σταμουλάκη στο χωριό Αβραάμ. Κάηκε το 1931.
-Αδελφών Μαυράκη στην Πουλιάνα.
-Αδελφών Βοϊλα. Έτος ίδρυσης 1921: εργαζόμενοι 8, παραγωγή 6,5 τόνοι το 8ωρο.
-Χρίστου Μπαμπαλιάρ στην Πύλη. Έτος Ίδρυσης 1955: εργαζόμενοι 11, παραγωγή 8 τόνοι το 8ωρο.
-Γεώργιου Πίσσα και Αθαν. Κακαγιάννη στη Θεόπετρα. Έτος ίδρυσης 1958,: εργαζόμενοι 6, παραγωγή 7 τόνοι το 8ωρο.
-Χρυσ. Σταμάτη στους Ταξιάρχες. Έτος ίδρυσης 1946: εργαζόμενοι 3, παραγωγή 5,5 τόνοι το 8ωρο.
-Κ. Τσόγκα στους Γεωργανάδες. Έτος ίδρυσης 1949: εργαζόμενοι 3, παραγωγή 8 τόνοι το 8ωρο.
-Α. Χατζιάρα και Σία στη Θεόπετρα. Έτος ίδρυσης 1958: εργαζόμενοι 10, παραγωγή 8 τόνοι το 8ωρο. 
Η ΕΡΕΥΝΑ 31 Οκτωβρίου 2010, αρ. φύλλου 15642,   σελίδα 12  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s