Πρωταυγουστιά στην Κρανιά Ασπροποτάμου

στις
05-08-2011 10:55:43
Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Παλιότερα στην Κρανιά Καλαµπάκας την πρωταυγουστιά επικρατούσε ένα έθιµο. Κάθε οικογένεια ή συγγενικές ή φιλικές οικογένειες πήγαιναν την 1η Αυγούστου σε διάφορες βρύσες, συνήθως εκτός του χωριού. Μαζί τους έπαιρναν και διάφορα νηστίσιµα γιατί την ηµέρα αυτή αρχίζει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί περνούσαν την ηµέρα, και το απόγευµα γύριζαν στα σπίτια τους στο χωριό.

Τα τελευταία χρόνια αυτό το έθιµο έγινε πιο µαζικό. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρανιάς, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονται σε µια πανέµορφη περιοχή λίγο έξω από το χωριό, την Ασβεσταριά. Εκεί υπάρχει ένα ξέφωτο, γύρω γύρω υπεραιωνόβια βαθύσκιωτα έλατα και στην άκρη µια πέτρινη βρύση µε κρύο γάργαρο και χωνευτικό τρεχούµενο νερό που πηγάζει από το βουνό Μυρµήγκι. Στο χώρο αυτό υπάρχουν αρκετά τραπεζοκαθίσµατα, χώροι για ψήσιµο κ.λπ. Κάτω κυλάνε τα κρύα και καθαρά νερά του Κρανιώτικου ρέµατος, µια από τις πηγές του Ασπροποτάµου.

Και φέτος αναβίωσε αυτό το έθιµο, το οποίο ο Δήμος Κλαμπάκας το συμπεριέλαβε στο «Μετέωρα Τέχνης». Πρωί πρωί κάποιοι Κρανιώτες, µε αρχηγό τον µετρ του είδους Κώστα Ψαρρή, άναψαν φωτιές για να βάλουν πάνω τα καζάνια, όπου θα έβραζαν τα φασόλια. Ο κόσµος σιγά-σιγά άρχισε να συγκεντρώνεται. Στις 11 ο εφηµέριος του χωριού π. Ν. Μπουρλής τέλεσε τον αγιασµό για την πρώτη του µηνός και φώτισε όλους τους παρευρισκόµενους. Προσφέρθηκε σε όλους φασολάδα, ελιές, χαλβάς, λουκούµι.

Μετά όσοι ήθελαν χόρεψαν, κάποια στιγμή ο χορός έγινε διπλός και τριπλός, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής ορχήστρας. Ο γλυκός ήχος του κλαρίνου, αντιλαλούσε στις πλαγιές της Πίνδου. Ήταν µια ωραία ηµέρα που τη χάρηκαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην Ασβεσταριά.

Μεταξύ αλλων ήταν: Ο Δήµαρχος Καλαµπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γκανούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Βουρλίτσης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρικάλων Χρήστος Κωνσταντός.

Και του χρόνου!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s