Το πείραμα της βίδρας Υπάρχει οικολογική ασυλία;

στις

Πρόσφατα, σε μια εκπομπή για την εκτροπή του Αχελώου, η εκπρόσωπος ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης χαρακτήριζε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγιναν για την εκτροπή γελοίες, ότι αναφέρουν λάθος είδη και πολλά άλλα υβριστικά.

Φαίνεται ότι οι «οικολόγοι» μας έχουν αποκτήσει ασυλία. Έτσι, μπορούν να λένε όποια ανακρίβεια θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ας μου επιτραπεί ν’ αναφέρω εδώ μερικές χονδροειδέστατες ανακρίβειες από την παλαιότερη αναφορά-προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των πέντε «μεγάλων» οικολογικών οργανώσεων -μία από τις οποίες εκπροσωπεί η κυρία- για την περίφημη εκτροπή του Αχελώου. Γράφουν, λοιπόν, ότι με την εκτροπή «θα καταστρέψουμε το ζωντανό Δέλτα του Αχελώου για να φτιάξουμε (“αναπτύξουμε οικολογικά”) το κατεστραμμένο και ανύπαρκτο Δέλτα του Πηνειού». Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Στις εκβολές, λοιπόν, του Αχελώου και του Ευήνου (δυο ποτάμια) έχουν διαπιστωθεί 230 είδη πουλιών, ενώ στο «ανύπαρκτο» Δέλτα του Πηνειού 223! Ας σημειωθεί ότι στον Αχελώο υπάρχει διπλός αριθμός μελετών απ’ ό,τι στον Πηνειό. Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον έχει περισσότερα είδη!

Σε άλλο σημείο γράφουν άλλη ανακρίβεια: «Δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι υπάρχουν θετικές επιδράσεις από τη δημιουργία τεχνητών λιμνών». Ας με συγχωρεί η χάρη τους, αλλά τι άλλο από τεχνητή λίμνη που έγινε το 1930 με φράγμα στον Στρυμόνα είναι ο περίφημος υγροβιότοπος -που είναι και στη Σύμβαση Ραμσάρ- της Κερκίνης; Πέρα από την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών, έχει εξελιχθεί πιθανότατα στον καλύτερο υγροβιότοπο της χώρας.

Αλλού γράφουν: «Επιπλέον, δεν προκύπτει από την ελληνική εμπειρία βελτίωση των συνθηκών ζωής σε περιοχές δημιουργίας τεχνητών λιμνών». Χαιρετίσματα. Εκτός από την Κερκίνη, ν’ αναφέρουμε και τη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα, που δημιούργησε έναν οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό παράδεισο στην Πίνδο; Και πού είναι η πρώτη… εκτροπή του Αχελώου;

Αναφέρουν, επίσης, ότι θα εκτοπισθεί απ’ τα δημιουργούμενα φράγματα η βίδρα, προστατευμένο είδος από την Ε.Ε. Εδώ, ας σημειωθεί ότι η βίδρα αυξήθηκε σε όλα τα φράγματα του Αχελώου! Δεν το λέω εγώ, αλλά το Μουσείο Γουλανδρή!

Και όμως, αγαπητοί μου, όλοι δεχόμαστε περίπου ως «θέσφατο» οτιδήποτε λεχθεί από «οικολόγους». Οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί τόσο, που αναφέρουν ως είδη που θα κινδυνεύσουν τους κορμοράνους. Οι οποίοι έχουν γεμίσει τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μάλιστα, την Παγκόσμια Ημέρα Παρατήρησης των Πουλιών παρατηρήθηκαν κάποιες χιλιάδες από αυτά τα πουλιά μόνο σε μία πλευρά της Κερκίνης.

Μάλιστα, πασίγνωστος «οικολόγος», σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε παλαιότερα, πέραν όλων των άλλων λυπητερών, αναφέρεται και στα περίφημα λουκάνικα της Μεσοχώρας, τα οποία θα λείψουν, όταν γίνει εκεί το φράγμα της εκτροπής . Στην οποία, βέβαια, τα νοστιμότατα όντως λουκάνικα είναι χοιρινά κι έρχονται από τα Τρίκαλα, μια και, όπως είναι γνωστό, εκεί δεν υπάρχουν χοιρινά, αλλά μόνο γιδοπρόβατα. Από τα οποία δεν βγαίνουν λουκάνικα!

Κάποτε, επιτέλους, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, εντάξει, δεν διαβάσαμε ποτέ στη ζωή μας, μια και μονίμως ήμασταν αφισοκολλητές. Τουλάχιστον, όμως, ας μειωθεί για λίγο η αποθράσυνση.

Συγχωρήστε μου την αυθάδεια, αγαπητοί μου, αλλά για να νομιμοποιηθείς ούτως ώστε να ομιλείς περί περιβάλλοντος δεν αρκούν οι άναρθρες κραυγές. Χρειάζεται και κάποια μελέτη.

http://www.lifo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s