Ολέθρια η υποβάθμισή τους «Τονίζει ο πρώην Δασάρχης Καλαμπάκας Ηλίας Ζαλαβράς για το ρόλο των δασαρχείων

στις
Του Γρηγόρη Καλύβα
Προβλήματα ανακύπτουν εκ νέου με την λειτουργία της μοναδικής στην Ελλάδα ξυλογλυπτικής σχολής καθώς, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη Δ/ντής κ. Νάκος, μιλώντας στο Ρ/ΣΤΑΓΩΝ ότι υπάρχει θέμα με την λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση της λειτουργίας της, καθώς εκκρεμούν οι εγκρίσεις των αποσπάσεων του προσωπικού που απασχολείται στην εκπαίδευση των σπουδαστών.
Συγκεκριμένα ο κ. Νάκος τόνισε πως το πρωί το προσωπικό απασχολείται στην υπηρεσία τους (δασαρχείο Καλαμπάκας) και το απόγευμα στην ξυλογλυπτική σχολή με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται εξ ανάγκης τις απογευματινές ώρες.

Παρέμβαση του πρώην δασάρχη Ηλ. Ζαλαβρά
Επί του θέματος αλλά και γενικότερα για τον ρόλο των δασαρχείων παρέμβαση έκανε στο Ρ/ΣΤΑΓΩΝ ο πρώην δασάρχης Ηλίας Ζαλαβράς, ένας άνθρωπος που ταυτίστηκε με το δασαρχείο Καλαμπάκας και την αξιοποίηση του τοπικού δασικού πλούτου.
Ο πρώην δασάρχης τόνισε πως η υποβάθμιση των δασαρχείων έπαιξε τεράστιο ρόλο στην τοπική οικονομία καθώς οι πολυδραστηριότητές του στήριζαν την απασχόληση, αξιοποιούσαν τον δασικό πλούτο, παρήγαγαν προϊόντα στο πριστήριο ξυλείας το οποίο κι αυτό υπολειτουργεί.
Ο κ. Ζαλαβράς αναφορικά με την λειτουργία της ξυλογλυπτικής σχολής Καλαμπάκας τόνισε πως είναι λυπηρό που η μοναδική στην Ελλάδα σχολή φθίνει καθώς έχει αφεθεί στην τύχη τους και δεν υποστηρίζεται από το κράτος.
«…Αξίζουν συγχαρητήρια, τόνισε ο πρώην δασάρχης, στο προσωπικό που εργάζεται με αυτοθυσία και κρατάει ακόμα όρθια την σχολή…», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση των άλλων δραστηριοτήτων του δασαρχείου Καλαμπάκας αναφερόμενος στον Ιχθυογενετικό σταθμό στο Κουκουφλί Ασπροποτάμου όπου ως γνωστόν καλλιεργείται γόνος άγριας πέστροφας που τροφοδοτεί όλη τον Ελλαδικό χώρο καθώς είναι ο μοναδικός, ως επίσης και στην μονάδα ξυλοκατασκευών Καλαμπάκας που και αυτή φθίνει.
Τέλος ο κ. Ζαλαβράς αναφέρθηκε στην αποκοπή των δασαρχείων από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δ/ση Δασών) ενώ αναφερόμενος στην περιφέρεια περιφερειακής διοίκησης Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος τόνισε πως δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο άσκησης εποπτείας για τον ρόλο των δασαρχείων.
Η ΕΡΕΥΝΑ 22 Φεβρουαρίου 2012, αρ. φύλλου 16028,   σελίδα 10  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s