Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ Μέτσοβο

στις
Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ που λειτουργεί στο Μέτσοβο των Ιωαννίνων είναι ένα μουσείο τέχνης που χτίστηκε το 1981 και εγκαινιάσθηκε το 1988. Το 1994 το κτίριο επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει μια καινούργια πτέρυγα προκειμένου να στεγάσει και νέους πίνακες πέραν της αρχικής της συλλογής που αποτελούνταν από 200 έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Το σύγχρονο τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται και οι δυο πινακοθήκες δωρήθηκαν από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις [Επεξεργασία]

Η μόνιμη έκθεση αποτελείται σήμερα (2011) από 250 έργα των μεγαλυτέρων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως: Νικόλαου Αλεκτορίδη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Περικλή Βυζάντιου, Νικόλαου Βώκου, Νικολάου Γύζη, Έκτορα Δούκα, Γεωργίου Ιακωβίδη,Νικηφόρου Λύτρα, Πολυχρόνη Λεμπέση, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιάννη Μόραλη, Ουμβέρτου Αργυρού, Περικλή Πανταζή, Κωνσταντίνου Παρθένη, Θανάση Τσίγκου,[1] Διονυσίου Τσόκου, Θάλεια Φλωρά Καραβία, Βασίλειου Χατζή.
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του μουσείου διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις με έργα από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Τα θέματα των εκθέσεων ποικίλλουν και καλύπτουν συγκεκριμένες πτυχές ή περιόδους της ελληνικής τέχνης. Τα παιδιά που επισκέπτονται την Πινακοθήκη μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες 
 
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s