Απαγορευτικές διατάξεις για τα αρωματικά φυτά

στις
Τι αναφέρει ο κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, Δασολόγος με Α΄βαθμό, Διευθυντής Δασών Τρικάλων
Tου Αποστόλη Ζώη
Δασικές απαγορευτικές διατάξεις ισχύουν για την περιοχή μας, όσον αφορά τη συλλογή αρωματικών φυτών, όπως υποστηρίζει ο κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, Δασολόγος με Α΄βαθμό, Διευθυντής Δασών Τρικάλων.
Είναι γνωστό , σημειώνει ο ίδιος, ότι στις περισσότερες ορεινές περιοχές του Νομού μας φύονται τα αρωματικά φυτά σιδερίτης (κοινώς τσάι του βουνού) και ρίγανη.
Επειδή η συλλογή των παραπάνω φυτών γίνεται χωρίς σύστημα σε μεγάλες ποσότητες με εκρίζωση πριν την ωρίμανσή τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σας γνωρίζουμε ότι για την περιοχή μας και με ευθύνη των Δασαρχείων ισχύουν απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες για μεν τη περιοχή του Δασαρχείου Τρικάλων επιτρέπουν τη συλλογή του σιδερίτη από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου και της ρίγανης από 10 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΠΗ και ΟΧΙ ΕΚΡΙΖΩΣΗ για δε τη περιοχή του Δασαρχείου Καλαμπάκας επιτρέπουν τη συλλογή του σιδερίτη μετά τις 20 Ιουλίου και της ρίγανης μετά τις 10 Αυγούστου έκαστου έτους ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΠΗ και ΟΧΙ ΕΚΡΙΖΩΣΗ.
Προσοχή
Εφιστούμε, σύμφωνα με τον κ. Κουτσονάσιο, την προσοχή σε όσους ασχολούνται με την συλλογή των παραπάνω ειδών για την πιστή τήρηση των ημερομηνιών και του σωστού τρόπου κοπής ώστε να εξασφαλίζεται η αειφορική διαχείριση του σιδερίτη και της ρίγανης, για να καταλήξει:
«Η ευθύνη τήρησης των Δασικών απαγορευτικών διατάξεων ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε νομοταγή πολίτη, οι δε παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της δασικής Νομοθεσίας».
Η ΕΡΕΥΝΑ 07 May 2012, αρ. φύλλου 16134, σελίδα 15

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    το θεμα δεν ειναι να φοβασαι μη σε πιασει το δασαρχειο, ή να μη σε καρφωσουν, αλλα εσυ ως ατομο που σεβεται τον εαυτο του να σκεφτεσαι την αειφορια της περιοχης

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Είναι σημαντικό, να γίνονται γνωστοί οι τρόποι συλλογής καθώς και οι περίοδοι συλλογής! Γενικά, είναι σημαντική η επαναλαμβανόμενη ενημέρωση, μαζί με την επίβλεψη για το γράμμα του νόμου. Αυτό χρειάζεται να γίνει και για τα χιλιάδες αρωματικά φυτά που αυτοφύονται σε όλη την Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε