Προσπάθεια να αναστήσουν την Βιομηχανία Ξύλου

στις
Προσπάθεια να αναστήσουν την Βιομηχανία Ξύλου του Δασαρχείου
Στην Καλαμπάκα χθες το μεσημέρι η κα Γερακούδη
Του Βαγγέλη Γκιάτα
Συχνές είναι οι επισκέψεις της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλία και Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Καλαμπάκας.
Τρεις φορές το τελευταίο διάστημα επισκέφτηκε τον Ασπροπόταμο και τα χωριά του και χθες ήταν πάλι στην Καλαμπάκα.


Μια από τις επισκέψεις της κας Γερακούδη στον Ασπροπόταμο σχετίζεται με την αναβάθμιση του Πεστροφογεννητικού Σταθμού του Δασαρχείου Καλαμπάκας και την αναβάθμισή του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ήδη με την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου θα αρχίσουν και οι ανάλογες ενέργειες.
Πλήρη λειτουργία του Εργοστασίου Ξύλου
Χθες στις 13:00 μ.μ. το Δημαρχείο Καλαμπάκας επισκέφτηκε και πάλι η κα Γερακούδη και συμμετείχε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κο Σακελλαρίου, τον Δασάρχη κο Πίσσια, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Καρακώστα , Ζαρόπουλο και Κεραμά και τον Πρόεδρο της πρώην Κοινότητας Ασπροποτάμου κο Βουρλίτση.
Η σύσκεψη είχε θέμα συζήτησης την πλήρη λειτουργία της Βιομηχανίας Ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας.
Να θυμίσουμε πως εδώ και πολλά χρόνια το Εργοστάσιο λειτουργούσε πλήρως με πάνω από 100 εργαζομένους [ μόνο στην μονάδα ].
Λειτουργούσαν 4 μονάδες πλήρως όπως το τμήμα μοριοσανίδας , το πριστήριο , τμήμα Ξυλοκατασκευών και λυομένων.
Με τον καιρό οι εκάστοτε Κυβερνήσεις και οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου δηλώσεις υποβάθμισαν την Βιομηχανία και την άφησαν να μαραζώνει έως ότου πεθάνει από έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού.
Το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί θα λέγαμε το πριστήριο και το τμήμα ξυλοκατασκευών. Το πιο παράξενο από όλα είναι το γεγονός πως ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης και ανάπτυξης του εργοστασίου το Κράτος δεν ενδιαφέρονταν.
Από τα πιο παράξενα που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι και το γεγονός πως η Βιομηχανία παράγει πανέμορφες και μοναδικές λυόμενες κατασκευές , όπως είδη εξοχής [παγκάκια , καρέκλες . κιόσκια κ.λ.π. ] , μοναδικής ποιότητας Ξύλινα σπίτια και πολλά ακόμη είδη και δεν μπορεί να τα διαθέσει.
Η διάθεση γίνεται μόνο σε Κρατικούς Φορείς , πάντα με την χρονοβόρο έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας και με ευτελή τίμημα. Για παράδειγμα ένα λυόμενο σπίτι 4 δωματείων που το πραγματικό κόστος ξεπερνάει τις 20 χιλιάδες πουλιέται σε φορείς μόνο 1100 ευρώ!!
Η κα Γερακούδη μιλώντας στην στήλη μας ανέφερε πως αυτές τις καταστάσεις θέλει και μπορεί να διορθώσει. Είπε ότι επισκέφτηκε το Εργοστάσιο και σοκαρίστηκε από τις δυνατότητές του αλλά και για την μη αξιοποίησή του. Είδε να είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες προϊόντων Ξυλοκατασκευών και το Νομικό καθεστώς να μην βοηθάει την προώθησή του.
Ο κος Σακελλαρίου κατέθεσε στην Γενική Γραμματέα υπόμνημα με μια σειρά προτάσεων που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του Εργοστασίου , αλλά θα φέρουν και έσοδα στο Δημόσιο.
Ο Δασάρχης κος Πίσσιας δεσμεύτηκε το Δασαρχείο να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη όπου θα αναλύονται οι τρόποι αναβάθμισης της Μονάδος.
Η κα Γερακούδη Δήλωσε ότι πρωταρχικός της στόχος θα είναι να ανεβεί το κόστος διάθεσης των κατασκευών του Εργοστασίου , να απλοποιηθεί ο τρόπος διάθεσης και να αλλάξει το καθεστώς διάθεσης ώστε να μπορούν και Ιδιώτες να αγοράζουν τα προϊόντα.
Οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής είναι πολύ μεγάλες και θα απασχοληθούν περισσότεροι εργαζόμενοι.
Ο κος Βουρλίτσης θεωρεί ότι το Σύμπλεγμα Ασπροποτάμου μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για το Δασαρχείο αλλά και για το Κράτος αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συνάμα με την υλοτόμηση του Δάσους αυτό θα αποκτήσει περισσότερη ζωή.
Η κα Γερακούδη θεωρεί πως μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει να μαραζώνει αυτός ο μοναδικός εργασιακός και αναπτυξιακός πνεύμονας της περιοχής και θα το κάνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s