Στο Κουκουφλί Ασπροποτάμου χθες η κ. Γερακούδη

στις
Συνεργασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δήμου Καλαμπάκας για την άγρια πέστροφα του Ασπροποτάμου

Του Βαγγέλη Γκιάτα
Στον Ασπροπόταμο και δη στο χώρο του πεστροφογεννητικού σταθμού στην θέση Κουκουφλί πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με επικεφαλής την κ. Γερακούδη, των εκπροσώπων του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Δημήτριο Βαφείδη και του Δήμου Καλαμπάκας με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Σακελλαρίου, προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο της συνεργασίας.
Με πρόσφατο έγγραφο – αίτημα , προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε τη χρηματοδότηση του πεστροφογεννητικού σταθμού και για τη λειτουργία αλλά και για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών επισκευής και συντήρησης, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Στο δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου στη θέση «Κουκουφλί» λειτουργεί από το 1973 ο πεστροφογεννητικός σταθμός Ασπροποτάμου. Σκοπός της ίδρυσης ήταν η παραγωγή ιχθυδίων πέστροφας για τον εμπλουτισμό των ορεινών ρεμάτων της περιοχής , η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση παρομοίων μονάδων και η μελέτη του βιολογικού κύκλου της πέστροφας. Ο σταθμός υπήρξε πρωτοπόρος εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους στην παραγωγή ιχθυδίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό πολλών ορεινών ρεμάτων της χώρας.
Η μέση ετήσια παραγωγή τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στα 100 χιλιάδες ιχθύδια, παραγωγή που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου. Η δυναμικότητα του εκκολαπτηρίου ανέρχεται σε 300 χιλιάδες περίπου ιχθύδια, παραγωγή που εφόσον επιτευχθεί θα καλύψει τις ανάγκες εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου και το υπόλοιπο μπορεί να διατεθεί για εμπλουτισμό ορεινών ρεμάτων διαφόρων περιοχών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας του σταθμού αλλά και της αξιοποίησης του μοναδικού αυτού πλεονεκτήματος της περιοχής, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, απευθύνθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας και στο Δήμο Καλαμπάκας, στη διοικητική ευθύνη του οποίου ανήκει η περιοχή.
Η θετική απάντηση του Πανεπιστημίου δημιουργεί νέες προοπτικές για τον πεστροφογεννητικό σταθμό, καθώς με τη συμμετοχή του μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η κα Γερακούδη μιλώντας στην στήλη μας ανέφερε πως μέλημά της είναι να αναπτυχθεί η πανέμορφη αυτή περιοχή και να προσελκύσει και ιδιωτικές επενδύσεις.
Το Πανεπιστήμιο εκτός του ότι θα εκπαιδεύει τους Φοιτητές που ασχολούνται με το αντικείμενο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμισή της. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα που μέσω συμβάσεων θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Ο Δήμος και το Δασαρχείο Καλαμπάκας είναι διατεθημένοι να προσφέρουν τα καταλύματα που διαθέτει το Δασαρχείο για την διαμονή των Φοιτητών και Εκπαιδευτικών.
Όλα δείχνουν ότι γίνονται ενέργειες κάτι να αλλάξει στην περιοχή, αν αυτό επιτευχθεί θα φανεί πολύ σύντομα.
Η ΕΡΕΥΝΑ 20 September 2012, αρ. φύλλου 16181, σελίδα 11  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s