Εικόνες Αποκάλυψης στην Πίνδο
Στο Γαρδίκι Τρικάλων, η ποσότητα νερού που έπεσε σε ένα 24ωρο αντιστοιχεί στις βροχές που πέφτουν στην Αθήνα σε έναν χρόνο. Κινδύνευσαν άνθρωποι, ενώ οι υλικές καταστροφές είναι μεγάλες σε σπίτια, δρόμους, επιχειρήσεις και υποδομές. Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε 11 οικισμούς
Καιρικά φαινόμενα που αγγίζουν τα επίπεδα τροπικών κυκλώνων έπληξαν το Σαββατοκύριακο την οροσειρά της Πίνδου, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους, επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές, απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Οι βροχές που ξεκίνησαν από την Παρασκευή και δεν σταμάτησαν επί ένα τριήμερο, έφτασαν στο αποκορύφωμά τους την Κυριακή, «τρελαίνοντας» τους εγκατεστημένους στην Πίνδο σταθμούς μέτρησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Γαρδίκι Τρικάλων έπεσε μέσα σε ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που αντιστοιχεί στην Αθήνα σε έναν ολόκληρο χρόνο!
Στο ορεινό σύμπλεγμα των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας Τρικάλων, που βρέθηκε στο «μάτι» του ακραίου καιρικού φαινομένου, κάτοικοι και επισκέπτες έζησαν μια νύχτα αγωνίας.
Μια 82χρονη γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή στο Νεραϊδοχώρι, όταν απομακρύνθηκε πριν περάσουν κυριολεκτικά μέσα από το σπίτι της τα ορμητικά νερά τοπικού χειμάρρου, που «φούσκωσε» από την καταρρακτώδη βροχή.
<a href="http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20121030/low/assets_LARGE_t_420_54124994.JPG" jquery1351668997872="61" rel="lightbox-group1" title="Δύσκολες ώρες έζησαν οι κάτοικοι στα Ιωάννινα. Η Παμβώτιδα έγινε ένα με τις πλημμυρισμένες παραλίμνιες εκτάσεις, ενώ ποτάμια και χείμαρροι «φούσκωσαν» παρασέρνοντας στον διάβα τους ό,τι έβρισκαν
«>
Δύσκολες ώρες έζησαν οι κάτοικοι στα Ιωάννινα. Η Παμβώτιδα έγινε ένα με τις πλημμυρισμένες παραλίμνιες εκτάσεις, ενώ ποτάμια και χείμαρροι «φούσκωσαν» παρασέρνοντας στον διάβα τους ό,τι έβρισκαν
Λίγα μέτρα μακριά, το νερό πέρασε μέσα από ταβέρνα της περιοχής, παρασύροντας τραπεζοκαθίσματα και όλο τον εξοπλισμό του, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές, ενώ στο Γαρδίκι διασώθηκαν από πυροσβέστες και κατοίκους επτά κυνηγοί από τη Λαμία που είχαν εγκλωβιστεί σε χαράδρα της περιοχής.
Με το πρώτο φως της ημέρας χθες, συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων ξεκίνησαν την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.
Ολόκληρο το ορεινό δίκτυο έμοιαζε «βομβαρδισμένο» από κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σε πολλά σημεία των δρόμων από Κρανιά προς Νεραϊδοχώρι, από Καλαμπάκα προς Τρία Ποτάμια και από Πύλη προς τη Γέφυρα Αλεξίου.
Δρόμοι ήταν κομμένοι στα δύο, δημόσιες υποδομές πλημμυρισμένες, κάτοικοι επιχειρούσαν να επουλώσουν τις πληγές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε τουλάχιστον 11 οικισμούς.
Προβλήματα υδροδότησης παρουσιάστηκαν σε Κρανιά και Αγία Παρασκευή Ασπροποτάμου, λόγω καταστροφών στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ στη Χρυσομηλιά και το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας οι κάτοικοι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για να μην κινδυνεύσουν.
Η στάθμη του Πηνειού ήταν αυξημένη στην περιοχή της Φαρκαδόνας, χωρίς προς το παρόν να εμπνέει ανησυχία.
«Από τα 17 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να δοθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για αντιπλημμυρικά έργα, συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις και παρόμοια έργα στους τέσσερις νομούς, ήρθε μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι επόμενο να έχουμε περιοχές ανοχύρωτες και να καταγράφονται καταστροφές όταν βρέχει έντονα», τόνισε στο «Εθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος περιόδευσε χθες στις πληγείσες περιοχές, και προσέθεσε: «Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε ό,τι μπορούμε».
Eφημερίδα Έθνος. 31/10/2012.