Νέοι άνθρωποι ανοίγουν τις πύλες παραδοσιακών παντοπωλείων

στις
  
02/11/2012 – 18:09
Για δεκαετίες, η εμμονή της κατανάλωσης είχε ταυτιστεί με την υπέρμετρη ανάπτυξη υπεραγορών σε κάθε πόλη της ελληνικής επαρχίας.
Η οικονομική κρίση, έστρεψε το βλέμμα των καταναλωτών,αρχικά στα φθηνά προϊόντα- αλλά σαφώς αμφιβόλου ποιότητας- και πλέον θέτει ανοιχτά το δίλημμα ανάμεσα στην ποσότητα ή στην ποιοτική αυτάρκεια των νοικοκυριών. Το τελευταίο σκέλος φαίνεται να κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο, ενώ η δημιουργία ανάλογων επιχειρήσεων φαίνεται ότι λειτουργεί ενθαρρυντικά για την επιστροφή στα θετικά στοιχεία παλαιότερων καταναλωτικών συνηθειών και επιχειρηματικών προτύπων. Ανάμεσα σε εκείνα είναι τα παραδοσιακά παντοπωλεία, που με τη σύγχρονη όμως διάθεση των ιδιοκτητών τους, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην πόλη των Τρικάλων.

Εδώδιμα αποικιακά
Πριν στριμωχτούμε λοιπόν πίσω από καροτσάκια και ταμεία σούπερ μάρκετ, οι αγορές των τροφίμων που θα βάζαμε στα πιάτα μας, γινόταν από τα συνοικιακά εδωδιμοπωλεία ή αλλιώς παντοπωλεία ή αλλιώς οινοπαντοπωλεία κοκ.Κάθε τέτοιο μαγαζάκι που σεβόταν τον εαυτό του, δεν θα μπορούσε να μην έχει στην ταμπέλα του την ένδειξη «εδώδιμα αποικιακά». Όπως τότε, με σαφώς ανανεωμένη ταυτότητα και με οδηγό την ποιότητα, το «ΖΥΓΙ» το νέο παραδοσιακό οινοπαντοπωλείο, άνοιξε τις πύλες του στην οδό Χατζηπέτρου, ξυπνώντας σε όλους μας ξεχασμένες αισθήσεις γεύσεων και τις μυρωδιές ενός μαγαζιού που πουλά πραγματικά τρόφιμα, και όχι πλαστικά κονσερβοκούτια.
«Το Ζύγι, ήταν μία ιδέα μιας παρέας ανθρώπων, που θέλαμε να βοηθήσουμε τον τόπο αλλά και τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα τις μικρές μονάδες παραγωγής. Ψάξαμε και βρήκαμε ένα χώρο που να παραπέμπει στο παρελθόν κι έτσι ξεκινήσαμε» λέει η Νατάσσα, ενώ προσφέρει παραδοσιακές χυλοπίτες σε μια πελάτισσα. «Πιστεύω ότι πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα των προϊόντων και διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος πλέον θέλει να απολαμβάνει αυτό που πληρώνει. Γιʼ αυτό επιλέγουμε να ρίχνουμε το βάρος στην ποιότητα των προϊόντων και να προμηθευόμαστε τα πάντα απευθείας από παραγωγούς χωρίς να χρειαστεί η μεσολάβηση χονδρέμπορων».

Από την ελιά στο τραπέζι μας
Ο Γιάννης Αργυρόπουλος, είναι ένας νέος άνθρωπος που επένδυσε στην παραδοσιακή γεύση, ανοίγοντας μαζί με τον αδελφό του, το Ελαίων Γεύσεις, παραδοσιακό επίσης παντοπωλείο στην οδό Απόλλωνος, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα της ελιάς. Ο νέος επιχειρηματίας αλλά και παραγωγός ελιάς, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων, που η κρίση τους έδειξε το δρόμο για μία εντελώς διαφορετική ζωή. Από την Αθήνα, άνθρωπος της Τέχνης, και συγκεκριμένα ζωγράφος, βλέποντας τα αδιέξοδα της εποχής, αποφάσισε με τον αδελφό του, να έρθουν στα Τρίκαλα, ξεκινώντας μια νέα ζωή. Και σε αυτή την περίπτωση, η ποιότητα είναι το βασικό κριτήριο για τα προϊόντα που μπαίνουν στα ράφια του μαγαζιού.
«Η επιβίωση στην Αθήνα, και ειδικά για καλλιτέχνες, είναι δύσκολη. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι νέο στα Τρίκαλα, τόπος καταγωγής της μητέρας μας. Τα προϊόντα μας τα κρίνουμε πρώτα ως πελάτες, ενώ κάποια από αυτά είναι δικής μας παραγωγής όπως οι ελιές. Τέτοιου είδους μαγαζιά μπορούν σίγουρα να προσφέρουν πιο ποιοτικά προϊόντα, ενώ είναι πιο ανθρώπινα. Ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το προϊόν, να έχει άμεση επαφή μαζί μας»,αναφέρει ο Γιάννης Αργυρόπουλος ποζάροντας μπροστά από το βιολογικό λάδι, χωρίς ωστόσο να αποχωριστεί την εικαστική Τέχνη, αφού το παραδοσιακό παντοπωλείο,πλαισιώνεται από ιδιαίτερες φωτογραφίες ελαιόδεντρων, που ως καλλιτέχνης, ο ίδιος φωτογράφισε και επεξεργάστηκε.
Γράφει η Ελένη Χολέβα. Εφημερίδα ‘Η ΕΡΕΥΝΑ’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s