Στον Δήμο Πύλης το 49,4 των καταλυμάτων του Νομού

στις
22/11/2012 – 07:00

Ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Νομό Τρικάλων αλλά και ειδικότερα για τον Δήμο Πύλης.
Ιδίως, τον ορεινό όγκο, όπου ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από τον εγχώριο κυρίως τουρισμό. Επειδή,ακριβώς εξαρτάται από τον εγχώριο τουρισμό η δραματική μείωση λόγω της κρίσης,έχει πλήξει καίρια τον τοπικό οικονομικό ιστό. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει τις προϋποθέσεις να καταστεί ανταγωνιστική ως προς το τουριστικό προϊόν.
Η μελέτη στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Πύλης δείχνει τις προϋποθέσεις, ως προς τις υποδομές. Καταγράφει, σημαντική αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην υπό μελέτη περιοχή όπου αυτά αποτελούν το 49,4% των συνολικών τουριστικών καταλυμάτων του νομού Τρικάλων. Από το 1992 παρουσιάζεται μια αύξηση στα τουριστικά καταλύματα της τάξης του 60%, στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστικών καταλυμάτων το έτος 2008 να ανέρθει στα 80 καταλύματα σε σύνολο 162 στο ν.Τρικάλων. (ΕΟΤ, Κέντρο Τουριστικών Υπηρεσιών ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.)
Σύμφωνα με την κατανομή των τουριστικών καταλυμάτων κατά είδος στην περιοχή ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων φτάνει τα 46, των ξενοδοχείων κλασσικού τύπου τα 25 και των ξενοδοχείων επιπλωμένων διαμερισμάτων τα 2. Ο κύριος όγκος των τουριστικών καταλυμάτων παρατηρείται στην Ελάτη (41),στο Νεραϊδοχώρι (11), στο Περτούλι (10) και στην Πύλη (5).
Επίσης σημαντική είναι η αύξηση των μονάδων εστίασης και αναψυχής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
– Ειδικές τουριστικές υποδομές
Στην υπό μελέτη περιοχή υπάρχουν οι εξής ειδικές τουριστικές υποδομές:
– Χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή Περτουλίου που διαθέτει,διθέσιο αναβατήρα, μικρό αναβατήρα τύπου αγκίστρου, μηχανήματα διαμόρφωσης χιονιού, κτιριακές υποδομές (εστιατόριο – αναψυκτήριο, αποθήκες, γκαράζ μηχανημάτων).
– Ορεινά καταφύγια: το καταφύγιο του Κόζιακα (Δ.Δ. Ελάτης -Δήμος Αιθήκων, υψόμετρο 1.720 μέτρα).
– Δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών Κόζιακα κατά μήκος της κορυφογραμμής του Κόζιακα, από την Πύλη ως την Καλαμπάκα και Ευρωπαϊκό μονοπάτι υπερσυνοριακών διαδρομών Ε4.
– Ιππικά κέντρα: στην τοποθεσία «Περτουλιώτικα λιβάδια» του Δ.Δ. Περτουλίου (Δήμος Αιθήκων).
– Μουσείο Τοπικής Λαογραφικής Συλλογής στο Δ.Δ Πύρρας, που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ – Αʼ ΦΑΣΗ
– Λαογραφικό Μουσείο Πιαλείας, που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού (1950).
Οι προϋποθέσεις λοιπόν, υπάρχουν απομένει να διαπιστωθεί στην πορεία αν θα υπάρξουν και οι ευκαιρίες για τον ορεινό όγκο.

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης. Εφημερίδα ‘Η ΕΡΕΥΝΑ’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s