Εργα και χρήματα χαμένα στον χρόνο

στις
Εργα και χρήματα χαμένα στον χρόνο
15-02-2013 02:25:07  tameteora.gr
Αρθρογράφος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΜΟΥΡΕΛΗΣ

Τα λάθη τού παρελθόντος και οι αστοχίες στις οικονομικές επενδύσεις μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως το LEADER και όχι μόνο, οφείλουν να μην τα επαναλάβουν οι Δήμοι, που θα κληθούν σύντομα να επενδύσουν σε έργα μέσω των νέων προγραμμάτων LEADER σε περιοχές του νομού μας. Τουλάχιστον ο περιορισμός των αστοχιών πρέπει να μειωθεί, αν όχι να εκλείψει.
Σκοπός τού ρεπορτάζ μας είναι να θυμίσουμε ορισμένες αστοχίες σε έργα και υποδομές που συγχρηματοδοτήθηκαν από προγράμματα και αφέθηκαν στο έλεος των καιρικών συνθηκών ή ακόμη και των «βανδάλων». Έργα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχή μας, ωστόσο έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, αν και είναι αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Έργα, έργα, έργα…
Τα σημαντικότερα έργα τής παραπάνω κατηγορίας είναι τα εξής:
• Το μονοπάτι τού Κόζιακα, το οποίο από την ημέρα που κατασκευάστηκε δεν προχώρησε. Ξεκινά από την Καλαμπάκα και φτάνει μέχρι την Πύλη και το Περτούλι! Θα μπορούσε ο Δήμος να το αξιοποιήσει, καθώς υπάρχουν υποδομές που μπορούν να συντηρηθούν για να δοθεί προς χρήση. Eίχε χρηματοδοτηθεί από το LEADER Ι.

• Το καταφύγιο του Κόζιακα, που είχε παραχωρηθεί από τον ΕΜΟΤ στην ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. ανακαινίστηκε και χρηματοδοτήθηκε η επέκταση και ο εξοπλισμός του από το LEADER I. Μετά από λίγους μήνες λειτουργίας κάηκε. Στη συνέχεια πέρασε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί θητείας Πατραμάνη. Χρηματοδοτήθηκε η ανακατασκευή του από το πρόγραμμα «ΕΠΠΕΡ» σαν «Κέντρο Ενημέρωσης». Τα εκθέματα (πίνακες), που ήταν να τοποθετηθούν στο καταφύγιο, βρίσκονται ακόμα στα υπόγεια του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας! Στη συνέχεια, το καταφύγιο από τη Νομαρχία πέρασε στον δήμο Αιθήκων, χρηματοδοτήθηκε εκ νέου από το LEADER και έγιναν κι άλλες εργασίες, ενώ τώρα το έχει ο δήμος Πύλης, χωρίς να γνωρίζουμε αν λειτουργεί. Δηλαδή ένα έργο χρηματοδοτήθηκε τρεις φορές!
• Το Κέντρο Ανεμοπτερισμού και Αναρρίχησης στην Καλαμπάκα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το LEADER I, δεν λειτούργησε ποτέ και παραμένει ένας αποθηκευτικός χώρος τού Δήμου μας! Η τσιμεντένια πίστα αναρρίχησης μας θυμίζει ότι κάποτε υπήρχαν χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες.
• Το Σύστημα Ψηφιακής Σύνθεσης – Επεξεργασίες GIS της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, παρά μόνο όταν έγινε μια θαυμάσια παρουσίαση του συστήματος στα Τρίκαλα! Στην Καρδίτσα, για παράδειγμα, η εκεί αναπτυξιακή το χρησιμοποίει ακόμη και σήμερα, και μέσα απ’ αυτό ετοιμάζουν τουριστικούς χάρτες και έντυπα του Νομού Καρδίτσας.


• Το λυόμενο Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών τού δήμου Καλαμπάκας, που είχε τοποθετηθεί απέναντι από την πλατεία Δημαρχείου και είχε συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LEADER, λειτούργησε για έναν χρόνο, προκειμένου να γίνει η πλατεία, ενώ θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί εξαρχής σε άλλο χώρο, μια που οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι θα γίνει ανάπλαση του εν λόγω χώρου. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην υπάρχει πουθενά το λυόμενο.
• Το Μουσείο τής Καλαμπάκας από την εποχή Καχριμανίδη λειτούργησε ως «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» και ως «Λαογραφικό μουσείο» αργότερα για μικρό διάστημα. Φυσικά εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και ανεκμετάλλευτο έως ότου τελικά αξιοποιηθεί και στεγάσει το μουσείο της ψηφιακής απεικόνισης των Μετεώρων.
• Οι ιστοσελίδες Καποδιστριακών Δήμων κόστισαν πολλά (LEADER+) και λειτούργησαν για πολύ λίγο, λόγω του «Καλλικράτη».


• Νερόμυλοι, όπως ο νερόμυλος και η δριστέλα που βρίσκονται στο Χαλίκι, αλλά και τα μαντάνια που αναστυλώθηκαν στην περιοχή τού Ασπροποτάμου είναι κλειστά και δεν έχει γίνει ποτέ καμιά προβολή. Ο νερόμυλος – δριστέλα που βρίσκεται στην άκρη τού οικισμού τής Ανθούσας, ο νερόμυλος στο Κατάφυτο, ο νερόμυλος – δριστέλα στην Αγία Παρασκευή, ο νερόμυλος στην Πολυθέα, το μαντάνι στην Κρανιά και ο νερόμυλος στην Καλλιρόη είναι κλειστά.


• Η περίφημη «Σχολή Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού», για την οποία ξοδεύτηκε πολύ μελάνι παραμένει κλειστή και το πιο πιθανό είναι να μην ανοίξει ποτέ.
Τα παραπάνω είναι λίγα από τα έργα που έγιναν με δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ και δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε, με αποτέλεσα να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα έργα που δεν έπιασαν τόπο στην περιοχή μας και δεν την αναβάθμισαν. Ευελπιστούμε πως στο άμεσο μέλλον ό,τι γίνει, θα πιάσει τόπο και δεν θα πάει χαμένο.

update : αναφορικά με τον Νερόμυλο του Χαλικίου απο το καλοκαίρι θα λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος ξενώνας νέων φοιτητών δωρεάν.

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η ντροπη και ξεφτιλα; λέει:

    που πηγαν τα χρηματα που 'περισσεψαν' απο τα υπετιμημενα εργα. σε ποιες τσεπες κατεληξαν. ποιοι βρεθηκανε με καινουργια αυτοκινητα, ακομη και σπιτια; και τι κανανε οι υπολοιποι να τους σταματησουν; μηπως περιμενανε να ρθει η σειρα τους να φανε κι αυτοι κατι; ντροπη και ξεφτιλα; και γιατι μερικους απο αυτους καποιοι ακομα τους ψηφισουν;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s