Ο Μανάβης

στις
Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Οδοιπορικό στα χωριά της Νοτιοδυτικής Πίνδου μαζί με τον Νίκο Αναστασίου, μανάβη ο οποίος με το φορτηγάκι του κάνει από τη δεκαετία του ’80 κάθε εβδομάδα, όλο το χρόνο, ένα δρομολόγιο 75 χιλιομέτρων. 

ΓΚΑΖΙ  Λαΐς (ταινιοθήκη της Ελλάδος) Θερινός
VIDEO : http://vimeo.com/65208360
Ο Νίκος Αναστασίου είναι ένας πλανόδιος μανάβης, που μαζί με τη γυναίκα του Σοφία, εκτελεί το ίδιο ζόρικο δρομολόγιο από τη δεκαετία του 1980. Μία φορά την εβδομάδα, ό,τι καιρό και αν κάνει, ξεκινούν από τα Τρίκαλα και επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, εκτελώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Όμως ο Νίκος και η οικογένειά του δεν είναι απλοί έμποροι μαναβικής. Είναι η μοναδική σταθερή επικοινωνία αυτών των ανθρώπων με τον πολιτισμό και τον έξω κόσμο. Τα τελευταία χρόνια στο δρομολόγιο βοηθάνε και τα δυο παιδιά του ηλικιωμένου πλέον ζευγαριού, ο Κώστας και ο Θύμιος. Η ταινία παρακολουθεί το δρομολόγιο τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος εντυπώθηκε στη μνήμη μας το 1997 με το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου» που έκρυβε πολλά χαρίσματα πέρα από τον απίθανο τίτλο. Το νέο του ντοκιμαντέρ με τον αφοπλιστικά ειλικρινή τίτλο «Ο Μανάβης» ξεχώρισε στο πρόσφατο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τελικά το βραβείο κοινού για ελληνική ταινία άνω των 45 λεπτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s