Το άρμεγμα της πέστροφας στον Ασπροπόταμο

στις
Το άρμεγμα της πέστροφας στον Ασπροπόταμο

PESTROFES ARMEGMA10
Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους συλλόγους μας καθώς προσκληθήκαμε να παρευρεθούμε στο άρμεγμα της πέστροφας που θα ελάμβανε χώρα στις εγκαταστάσεις του δασαρχείου στο Κουκουφλί Ασπροποτάμου.
Ετσι λοιπόν μέλη του Συλλόγου Αλιέων Καλαμπάκας μαζί με μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Αγριας Πέστροφας Αστραίος ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί για τον Ασπροπόταμο. Η μέρα ήταν ασυνήθιστα ζεστή για αρχές Φλεβάρη και έμοιαζε ανοιξιάτικη.
Φτάνοντας στον προορισμό μας είναι αλήθεια πως απογοητευτήκαμε λίγο από την έλλειψη χιονιού στα βουνά γεγονός που προμηνύει έλλειψη νερών στα ποτάμια αλλά ελπίζουμε πως ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμη. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους του δασαρχείου που ήταν ήδη εκεί και αφού μας εξήγησαν την διαδικασία που ακολουθείται κατευθυνθήκαμε προς τις δεξαμενές.
PESTROFES ARMEGMA1
Περπατήσαμε κατά μήκος των δεξαμενών που φυλάσσονται οι πέστροφες και παρακολουθήσαμε την διαδικασία άντλησης του νερού έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των ειδικών στα ψάρια.
PESTROFES ARMEGMA2
Μόλις το ύψος του νερού περιορίστηκε στους 10 πόντους οι υπεύθυνοι για το άρμεγμα κατέβηκαν στην δεξαμενή και ξεκίνησαν την εντυπωσιακή αυτή δραστηριότητα.
PESTROFES ARMEGMA3
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς από κοντά τον μπάρμπα-Μήτσo και τους συνεργάτες του να αρμέγουν τις πέστροφες τόσο αριστοτεχνικά.
PESTROFES ARMEGMA4
Χαιδεύοντας έντεχνα την κοιλιά των θηλυκών τα ψάρια ρίχνουν τα αυγά τους.
PESTROFES ARMEGMA5
Στην συνέχεια σειρά έχει το σπέρμα των αρσενικών για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.
PESTROFES ARMEGMA6
Η αναλογία είναι περίπου 3/1 δηλαδή αρμέγονται 3 θηλυκές πέστροφες και μία αρσενική. Στην συνέχεια μόλις συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός γονιμοποιημένων αυγών μεταφέρονται στο εκκολαπτήριο.
PESTROFES ARMEGMA7
Εδώ ο μπάρμπα-Μήτσος ξεπλένει με άφθονο παγωμένο νερό τα αυγά για να απομακρυνθούν οποιεσδήποτε ακαθαρσίες έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διαδικασία του αρμέγματος και μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.
PESTROFES ARMEGMA8
Αφού καθαριστούν τα αυγά τοποθετούνται σε μεταλλικά διάτρητα κιβώτια μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές όπου υπάρχει συνεχής ροή καθαρού κρύου νερού. Όπως πληροφορηθήκαμε σε κάθε κιβώτιο τοποθετούνται περίπου 2.500 αυγά. Το διάστημα από την γονιμοποίηση μέχρι την εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο τη θερμοκρασία του νερού. Εντωμεταξύ το έργο των ανθρώπων του δασαρχείου δεν σταματάει εδώ. Επί καθημερινής βάσεως απομακρύνουν τα χαλασμένα αυγά από τα κιβώτια με ειδικές βεντούζες ώστε να μην μολύνονται τα υπόλοιπα. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά και ο γόνος της πέστροφας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος τα ψάρια απελευθερώνονται στα ποτάμια της περιοχής μας αλλά και σε ποτάμια όλης της Ελλάδας. Ο εμπλουτισμός όμως άλλων ποταμών με την δική μας ποικιλία πέστροφας μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υβριδισμού με άλλα ελληνικά υποείδη με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
PESTROFES ARMEGMA9
Την όλη διαδικασία συντόνιζε ο Δασάρχης Χρήστος Πίσσιας. Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε η μεθοδικότητα των ανθρώπων του δασαρχείου και η προθυμία τους να λύσουν όλες τις απορίες μας(που ομολογουμένως δεν ήταν και λίγες).Με την ελπίδα να μπορέσουμε κι εμείς να συμμετάσχουμε κάποτε ενεργά σε αυτή τη δραστηριότητα
πήραμε απρόθυμα το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με νέες εμπειρίες.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ «Ο ΣΑΛΑΜΠΡΙΑΣ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ Ο ΑΣΤΡΑΙΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s