Σφραγίδα ταυτότητας και ποιότητας

στις
«Thessagro»: Σφραγίδα ταυτότητας και ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας

Αρθρογράφος: trikalanews

 
«Thessagro»: Σφραγίδα ταυτότητας και ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας

Την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ποιότητας και προέλευσης των θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων «Thessagro» ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας (ΑΕΝΟΛ).

Το πρωτόκολλο αυτό έχει ως στόχους την προώθηση της αναγνωρισιμότητας των θεσσαλικών προϊόντων ποιότητας στις εντός και εκτός χώρας αγορές, αλλά και την βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού κλάδου. Κύριος του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με φορέα διαχείρισης την ΑΕΝΟΛ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, «Ξεκινάμε πλέον την πιστοποίηση των προϊόντων της θεσσαλικής γεωργίας, με το σήμα το οποίο το έχουμε κατοχυρώσει το Thessagro. H όλη προσπάθεια εντάσσεται και μέσα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ για τα προϊόντα προέλευσης. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε έτοιμοι και από αύριο όλοι οι πιστοποιημένοι φορείς και οι αγρότες μπορούν να απευθύνονται στην ΑΕΝΟΛ, με την οποία υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας για την διαδικασία, και η οποία θα είναι ο φορέας διαχείρισης. Συνεπώς τα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα πλέον θα έχουν ταυτότητα.

Είναι ακόμα ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα αναδεικνύει την ποιότητα των θεσσαλικών προϊόντων και θα τα συνοδεύει σε όλες τις αγορές, είτε μέσα στην Ελλάδα είτε εκτός. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να απευθύνονται ή στην ΑΕΝΟΛ ή στην Περιφέρεια Θεσσαλία. Από αύριο στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα είναι ανηρτημένη όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, όλο το πρωτόκολλο και θα μπορεί ο κάθε παραγωγός ή οι διάφοροι μεταποιητές να τοποθετούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες το σήμα αυτό πάνω στα προϊόντα τους, ώστε να φαίνεται ότι αποτελεί θεσσαλικό προϊόν της γεωργίας. Τις επόμενες μέρες ξεκινά και το e-market, δηλαδή το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο, αν και ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του, για να μπορούν να γίνονται αγοροπωλησίες ταυτόχρονα μέσα από το διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι μια νέα προοπτική στην προώθηση των θεσσαλικών προϊόντων».

Ο Πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Θεόδωρος Μηνάς σημείωσε ότι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία που πήρε να προχωρήσουμε στο σήμα ThessAgro για όλη τη Θεσσαλία. Είναι ένα σήμα, το οποίο θα δώσει μια προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, τα οποία θα πωλούνται εντός της Περιφέρειας, στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.

Πιστεύω, ότι σαν Αναπτυξιακή έχουμε την τεχνογνωσία να φέρουμε εις πέρας αυτό το εγχείρημα και ευελπιστώ, ότι θα δώσουμε μιαν ακόμη δυνατότητα στους παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια προς τον κ. Αγοραστό και είναι προς τιμήν του που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία».

Για να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών μας και το περιβάλλον, οι γεωργοί πρέπει να τηρούν αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η θεσσαλική γεωργική βιομηχανία χρειάζεται μια αποτελεσματική πολιτική προώθησης, που να αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία του τομέα.

Τα γεωργικά είδη διατροφής που παράγονται στη Θεσσαλία είναι μοναδικά ως προς την ποιότητα και την ποικιλία τους. Εντούτοις, για την εξασφάλιση μιας καλής θέσης σε μια ανοικτή παγκόσμια αγορά δεν αρκεί η παραγωγή ποτών και ειδών διατροφής εξαιρετικής ποιότητας, αλλά είναι απαραίτητη η παροχή ενός σήματος, το οποίο πιστοποιεί τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και την προέλευσή τους.

Με την προγραμματική σύμβαση, που υπεγράφη, καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (Α.Ε.ΝΟ.Λ) για την διαχείριση της πράξης «Πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας & προέλευσης θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων Thessagro», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013, καθώς και την διαχείριση του σήματος Thessagro.

Η ανωτέρω πράξη έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της αναγνωρισιμότητας των θεσσαλικών προϊόντων ποιότητας στις αγορές εντός και εκτός της χώρας προσφέροντας σε όλες τις επιχειρήσεις την δυνατότητα ανάπτυξης και πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων τους στη γεωργική παραγωγή, προκειμένου αυτά να ενισχυθούν με σημάνσεις και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους, με σκοπό το προβάδισμά τους στις αγορές και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Κοινό γνώρισμα των προϊόντων, που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής είναι, ότι παράγονται εντός της γεωγραφικής ζώνης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πληρούν της απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου. Το Πρωτόκολλο ποιότητας και προέλευσης θεσσαλικών προϊόντων Thessagro προορίζεται προς χρήση από τους παραγωγούς και τις παραγωγικές μονάδες – επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Α.Ε.ΝΟ.Λ. αναλαμβάνει την παραλαβή των αιτήσεων χορήγησης άδειας πιστοποίησης και ελέγχου Thessagro, τις αιτήσεις χορήγησης άδειας χρήσης σήματος Thessagro φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και την έκδοση παραστατικών τιμοκαταλόγου χρεώσεων και εξόδων εγγραφής στο μητρώο Thessagro, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης θεσσαλικών προϊόντων.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Σπανός και τα στελέχη Αναστασία Αντωνοπούλου και Γιώργος Κατσιλέρος, η Διευθύντρια της ΑΕΝΟΛ Σεβαστή Μπασδέκη και ο υπεύθυνος έργου της κοινοπραξίας Γιάννης Καραστέργιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s