Παραδοσιακή κομπανία του Σάκη Ντόκου

στις

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Αφιέρωμα στην παραδοσιακή κομπανία του Σάκη Ντόκου

Η μουσική του Ασπροποτάμου, ιδωμένη μέσα από τους ήχους της παραδοσιακής κομπανίας του Σάκη Ντόκου, αποτελεί το αντικείμενο της πρώτης μουσικής παραγωγής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Έλατο». Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στον κοινοτικό ξενώνα Πολυθέας στη διάρκεια ενός άτυπου γλεντιού, από αυτά που στήνονται ακόμη στα καφενεία και τις πλατείες των χωριών, όταν καλοί φίλοι ξανασυναντιούνται, όταν μουσαφίρηδες επισκέπτονται τον τόπο ή όταν απλά η μουσική γίνεται αφορμή για συνάντηση. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις συνήθεις εμπορικές μουσικές παραγωγές, η ηχογράφηση έγινε στα «σκέτα», χωρίς τη χρήση μικροφώνων και ενισχυτών, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει αυτούσιους ήχους και συναισθήματα, δημιουργώντας ένα πραγματικό ηχητικό ντοκουμέντο. Αυτό άλλωστε είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του cd το οποίο δίνει την ευκαιρία στον ακροατή, αφενός να γίνει κοινωνός αυτής της ατμόσφαιρας και ταυτόχρονα να αφουγκραστεί τον γνήσιο ήχο του κλαρίνου, του βιολιού, του ντεφιού ακόμη και τα αναφωνήματα χαράς των παρευρισκόμενων στο γλέντι, χωρίς την παρεμβολή της τεχνολογίας. Με αφορμή την έκδοση του cd, η εταιρία «Έλατο», διοργανώνει ένα άτυπο γλέντι σήμερα Σάββατο, 10 Απριλίου, στη 1 το μεσημέρι, στην ταβέρνα «Τα πλατάνια» (Μαυρογένους 23) στο Λιβαδάκι, παρουσία του μουσικού Σάκη Ντόκου και της κομπανίας του. Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του cd, των τραγουδιών που περιέχονται σε αυτό αλλά και της προσπάθειας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Έλατο» να διαφυλάξει και να διασώσει τη λαϊκή μουσική παράδοση. Το cd, σύντομα θα διατίθεται σε επιλεγμένα δισκάδικα καθώς και μέσω του site www.elato.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο 6938-059.200.
H ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΝΤΟΚΟΥ
Ο Σάκης Ντόκος γεννήθηκε το 1947 στον Αμάραντο Καλαμπάκας και ως γνήσιο τέκνο μιας πολυμελούς μουσικής οικογένειας, έμαθε από μικρός να αφουγκράζεται τα όργανα και τις μουσικές παραδόσεις του Ασπροποτάμου. Γιος του Νικολάου Ντόκου από το Μαλακάσι (1914-1996) που έπαιζε ντέφι, εγγονός του Αθανασίου Ντόκου (1880-1958) που έπαιζε κλαρίνο και ανιψιός των σπουδαίων κλαριτζήδων Μιχάλη Ντόκου (1906-1973), Γιάννη Ντόκου (1909 -1980) και Γεώργιου Ντόκου (1920), μυήθηκε στα τραγούδια της καθημερινής ζωής, της αγάπης, του γάμου, της γέννησης, του θανάτου και της ξενιτιάς κυρίως όμως στο ξεχωριστό ύφος της περιοχής.
Επαγγελματικά ξεκινά την ενασχόλησή του με τη μουσική σε ηλικία 23 ετών, παίζοντας κλαρίνο στην οικογενειακή κομπανία που είχε φτιάξει με τον αδερφό του Αλέξανδρο Ντόκο (ακορντεόν), τον δίδυμο αδελφό του Απόστολο Ντόκο (λαουτοκιθάρα), και τον πατέρα του Νικόλαο Ντόκο στο ντέφι. Με αυτή τη σύνθεση γλέντησαν όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, από τις αρχές του 1970 έως και το 1990 περίπου. Συνεχιστές αυτής της μουσικής κληρονομιάς είναι σήμερα, στο πλευρό του Σάκη Ντόκου, οι:
-Αλέξανδρος Ν. Ντόκος: Γεννήθηκε το 1956 στον Αμάραντο Καλαμπάκας, είναι αδερφός του Σάκη Ντόκου και ξεκίνησε το 1967 παίζοντας ακορντεόν.
-Νίκος Α. Ντόκος: Γεννήθηκε το 1979 στα Τρίκαλα και είναι γιος του ακορντεονίστα Αλέξανδρου Ντόκου. Ξεκίνησε να παίζει ντέφι από το 1995 με δάσκαλο τον παππού του Νικόλαο Ντόκο.
-Γιώργος Σ. Πελτέκης: Γεννήθηκε το 1944 στον Κλεινοβό Καλαμπάκας και παίζει λαουτοκιθάρα. Ξεκίνησε το 1958, με την κομπανία του Θύμιου Τεγονίκου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s