Τζούρτζια – Παρουσίαση των νέων παραδοσιακών κοστουμιών

στις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
               

Στα πλαίσια των θερινών πολιτιστικών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων που υλοποίησε η Αδελφότητα τον Αύγουστο 2015, στην γενέτειρά της Τζούρτσα, ήταν και η παρουσίαση των νέων παραδοσιακών κοστουμιών της.

            Φορεσιές ραμμένες σύμφωνα με αυθεντικά πατρόν από ρούχα της εποχής εκείνης, τα οποία διασώζονται ως και σήμερα. Συμβουλευόμενοι το πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό αλλά και τα συγγράμματα της εποχής, καθώς επίσης και από πληροφορίες που επί χρόνια συγκέντρωνε αλλά και διασταύρωνε κλιμάκιο της Αδελφότητας, προκειμένου να συνθέσει εκ νέου την πανέμορφη επίσημη φορεσιά της Tζουρτσώτισσας Bλάχας αλλά και την υπερήφανη φορεσιά του Tζουρτσώτη Bλάχου. 

             Ρούχα που ράφτηκαν και κεντήθηκαν από γνήσια βλάχικα χέρια εκ Μετσόβου. Τα περίτεχνα μοτίβα, τα υφάσματα, τα χρώματα, μα πάνω απ’ όλα το μεράκι και η αγάπη για τον βλάχικο πολιτισμό της εποχής εκείνης, είναι τα κυριότερα στοιχεία που κρίθηκαν απαραίτητα για να μπορούμε σήμερα να καμαρώνουμε τη χορευτική ομάδα της Αδελφότητας να παρουσιάζει σε κάθε της εμφάνιση τους χορούς και την κουλτούρα μας, αποπνέοντας σεβασμό και αγάπη ως προς τις ρίζες μας και την καταγωγή μας.
 
          Τα βασικά μέρη των φορεσιών μας έχουν ολοκληρωθεί, όσον αφορά το ενδυματολογικό μέρος. Συνέχεια έχει ο στολισμός των κοστουμιών με κοσμήματα της εποχής εκείνης προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη απόδοση της γενικότερης ενδυματολογικής περιβολής των Ασπροποταμιτών βλάχων της Τζούρτσας. 
 
            Ευχαριστούμε θερμά την Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Σινάνη Χρήστο (Δήμαρχος Καλαμπάκας) και τα μέλη του, τον Γενικό Διευθυντή Πάτρα Παναγιώτη και τους συνεργάτες του, τον Αντιπεριφερειαχη Τρικάλων Μιχαλάκη Χρήστο για την αμέριστη βοήθειά τους και συνεργασία, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο για την Αδελφότητα. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας για να πραγματοποιηθούν τα μελλοντικά σχέδια που έχει καταστρώσει το παρόν Δ.Σ. για την Αδελφότητα.
Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της Φ.Α.Τ.Α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s