Βοτανολόγιο Ασπροποτάμου μέρος 1ο

στις
Αγριοραδίκι (Ταραξάκο, Taraxacumofficinale):Είναι ένα από τα σπουδαιότερα

φαρμακευτικά βότανα του Ασπροποτάμου.  Έχει διουρητικές, καθαρτικές, αποτοξινωτικές, αντιρρευματικές, τονωτικές ιδιότητες, είναι ήπιο υπακτικό. Φυτό πολύτιμο για τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα χολαγωγό, αποτοξινωτικό του αίματος, τονωτικό του πεπτικού συστήματος, αποτελεσματικό για την κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από δυσλειτουργία καρδιάς. Συντελεί στη καλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Εξαιρετικό για τη διατήρηση της καλής ηπατικής λειτουργίας, αντιμετωπίζοντας δραστικά προβλήματα δυσλειτουργίας του ήπατος, όπως ίκτερο, ηπατίτιδες, υπέρταση, σακχαροδιαβήτη. Είναι επίσης διουρητικό και χρησιμοποιείται για την καταπράυνση προβλημάτων του ουροποιητικού αφού δρα κατά της πέτρας των νεφρών και της χολής. Οι περισσότερες ιδιότητες διατηρούνται στο ζωμό.







Αγριοφράουλα(Xαμοκέρασο, Fragariavesca): Ο καρπός της σβήνει τη δίψα, δροσίζει το

κάψιμο του στομαχιού και τονώνει το συκώτι. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Είναι αντιφλεγμονώδες, βελτιώνει την πέψη, αποτοξινώνει, βοηθάει στην καρδιαγγειακή λειτουργία, περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου (άρα είναι εξαιρετική για την αναιμία), επίσης βοηθάει σε προβλήματα στα νεύρα, υστερίες αυπνίες κλπ. Η χρήση της απαιτεί προσοχή διότι σε κάποια άτομα προκαλεί αλλεργίες.

 Στον Ασπροπόταμο οι αγριοφράουλες χρησιμοπούνταν και στην παρασκευή λικέρ. Τις τοποθετούσαν σε μπουκάλι και ρίχνανε 5-6 κομμάτια γαρύφαλο, 1 ξυλαράκι κανέλλα  και μισο μπουκαλι τσίπουρο. Η μισή ποσότητα του μείγματος αποτελούνταν από το τσίπουρο ενώ η άλλη μισή απο τα αλλα υλικά. Επίσης, πρόσθεταν 2 μικρα ποτηράκια ζάχαρη και το αφήναν να ωριμάσει για έναν μήνα σε ηλιόλουστο μέρος. 

ΠΡΟΣΟΧΗΤα περισσότερα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού. Η κατανάλωση των βοτάνων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και για πολλά βότανα θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν κάποιος παίρνει κάποιο φάρμακο θα πρέπει να ρωτήσει τον ιατρό του εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο βότανο. Δεν πρέπει να γίνεται χρήση βοτάνων σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή ως συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Οι συγγραφείς δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Το Βοτανολόγιο Ασπροποτάμου αποτελεί μια αυθεντική εργασία του aspropotamos.org σε συνεργασία με τον ερασιτέχνη βοτανολόγο Άγγελο Ορέστη. Οι πολλές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν θα δημοσιευθούν μαζί με ολόκληρη την εργασία στο άμεσο μέλλον. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s