Βοτανολόγιο Ασπροποτάμου μέρος 2. Βάτος, Βελανιδιά και Βήχιο

στις

Bήχιο(Tussilagofarfara): συναντάται σε καθαρά ρέματα και μέρη με σχετική υγρασία και σκιά. Στον Ασπροπόταμο αφθονεί. Το υπέροχο κίτρινο λουλουδάκι του ξεπροβάλλει στα τέλη Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τον Απρίλιο. Τα φύλλα εμφανίζονται μετά την ωρίμανση του άνθους. Είναι Βότανο χαλαρωτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, σπασμολυτικό και μαλακτικό. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη.  Βρίσκει ευρεία εφαρμογή κατά των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχίτιδες, άσθμα, βήχας (εξ ου και το όνομα του). Συνδυάζεται άριστα με το μαρούβιο και το βερμπάσκο για τον ερεθιστικό βήχα. Το χρησιμοποιεί και η κινέζικη ιατρική (κυρίως τα άνθη του) για τον χρόνιο βήχα με άφθονο φλέγμα. Χρησιμοποιείτε ως τσάι κατά του βήχα, της στοματίτιδας και της φαρυγγίτιδας και ως επίθεμα κατά των σπυριών ακμής, των έλκων των ποδιών και των τσιμπημάτων από έντομα. Δεν συνιστάται η χρήση του για διαστήματα άνω των 2-3 εβδομάδων το χρόνο ή σε μεγάλες ποσότητες. Έγκυες και θηλάζουσες δεν πρέπει να κάνουν χρήση του βοτάνου.Είναι Βότανο χαλαρωτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, σπασμολυτικό, μαλακτικό .
Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη.

Βάτος (βατσινιά, βατομουριά, Rubus fructicocus): Στα βλάχικα ονομάζεται αρούκου. Oι καρποί του χρησιμοποιούνται για τη δυσπεψία και τους ρευματισμούς και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί δυναμωτικό βότανο, αντιπυρετικό, ελαφρά διουρητικό ενώ χρησιμοποιείται για ασθένειες του στομάχου, κρυολογήματα και για σκουλήκια εντέρων. Σύμφωνα με κάποιους βοτανολόγους ο ζωμός του παρασκευάζεται με 25 γραμμάρια των φύλλων του σε 1 λίτρο νερό και χρησιμοποιείται για γαργάρες για την καταπολέμηση της ουλίτιδας. Παρόλα αυτά εμείς θεωρούμε ότι η αναλογία βότανου-νερού εξαρτάται από την κάθε περίπτωση και την ιδιοσυγκρασία του χρήστη. Σουρώνεται καλά για να μην περάσουν αγκάθια. Ο ζωμός της ρίζας του δρα κατά της διάρροιας και της υψηλής πίεσης.  Ο καρπός χρησιμοποιούνταν και για ποτό η παρασκευή του οποίου είναι παρόμοια με αυτήν του λικέρ από κράνα.
Βελανιδιά (Δρυς, Quercusrobul): Στα βλάχικα ονομάζεται αρμπούρι. Η φλούδα χρησιμοποιούνταν για τη παρασκευή βαφής για κάπες, μαλλιότα και όλα τα μαύρα υφάσματα επειδή το χρώμα του είναι μαύρο.  Όταν το χρώμα έπρεπε να είναι διαφορετικό αναμειγνύανε πολλές φλούδες από διάφορα δένδρα.  

Το μέρος του δένδρου που έχει θεραπευτικές ιδιότητες είναι η φλούδα των κλαδιών η οποία είναι προτιμότερο να συλλεχθεί την άνοιξη. Έχει στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες, δρα κατά της διάρροιας και των παθήσεων του σπλήνα ενώ επίσης βοηθά τις ερεθισμένες αμυγδαλές, την υγεία του στόματος και τους πονόλαιμους. Το αφέψημα δημιουργείται με 25 γραμμάρια φλούδας σε 1 λίτρο νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά για την καταπολέμηση των χιονιστρών, της δυσοσμίας των ποδιών καθώς και των αιμορροΐδων. Παίρνουμε τους φλοιούς από τρυφερά κλωνάρια  δρυός, τα βράζουμε  για περίπου 15 λεπτά και αφού  στραγγίσουμε  το αφέψημα το πίνουμε αλλά και πλένουμε πολύ συχνά την περιοχή όπου  εντοπίζονται οι αιμορροΐδες. 


ΠΡΟΣΟΧΗΤα περισσότερα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού. Η κατανάλωση των βοτάνων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και για πολλά βότανα θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν κάποιος παίρνει κάποιο φάρμακο θα πρέπει να ρωτήσει τον ιατρό του εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο βότανο. Δεν πρέπει να γίνεται χρήση βοτάνων σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή ως συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Οι συγγραφείς δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Το Βοτανολόγιο Ασπροποτάμου αποτελεί μια αυθεντική εργασία του aspropotamos.org σε συνεργασία με τον ερασιτέχνη βοτανολόγο Άγγελο Ορέστη. Οι πολλές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν θα δημοσιευθούν μαζί με ολόκληρη την εργασία στο άμεσο μέλλον. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s