Φωτογραφικό Λεύκωμα για το Χαλίκι

στις

Haliki-photo-bookΤα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε παραδοσιακό χωριό είναι η εκκλησία, η πλατεία και το φυσικό του περιβάλλον. Στην κεντρική  εκκλησία του Χαλικίου ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες των στρατιωτικών αγίων που προστατεύουν το χωριό. Το καμπαναριό της εκκλησίας είναι το ιερό κέντρο, ο κάθετος άξονας γύρω από τον οποίο είναι οργανωμένο ολόκληρο το χωριό. Στο προαύλιο του ναού την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας πραγματοποιείται η τελετή του υψώματος που ενδυναμώνει την επαφή με τον ιερό χώρο αλλά και τους πνευματικούς δεσμούς των κατοίκων του χωριού. Λίγο πιο κάτω και ανατολικά από την εκκλησία βρίσκεται η πλατεία του χωριού. Η πλατεία είναι ο χώρος  των ανθρωπίνων σχέσεων, των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Το πανηγύρι αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο σύσφιξης των κοινωνικών δεσμών των κατοίκων του χωριού. Το φυσικό περιβάλλον του χωριού με τα δάση, τα ποτάμια, τις πηγές,  τα λιβάδια και τα βοσκοτόπια παρέχει τις πρώτες ύλες και  συντηρεί τη ζωή στο χωριό.

Το Λεύκωμα αυτό με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκκλησίες, την πλατεία και το φυσικό περιβάλλον του χωριού, καθώς και με τα περιεκτικά κείμενά του ενθαρρύνει τον αναγνώστη να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση, να μεταβιβάσει τις γνώσεις των παλαιότερων γενεών στις νέες, αλλά και να προωθήσει έργα που συμβάλουν στην ανάπτυξη του χωριού  και σέβονται τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Επιπλέον, προτρέπει τον αναγνώστη να ανακαλύψει ξανά τη φύση, να αναπτύξει μια σφαιρική θεώρηση αυτής και να καλλιεργήσει μία συνείδηση αξιοπιστίας και υπευθυνότητας.

Κατεβάστε δωρεάν το καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα για το Χαλίκι σε μορφή pdf (μέγεθος αρχείου: 66mb) εδώ: leukoma-xaliki2014

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s