Δε αμφισβητεί κανείς το γεγονός ότι οι ημιμόνιμοι (και ελάχιστοι μόνιμοι) κάτοικοι του Ασπροποτάμου διατηρούν τα χωριά ζωντανά για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο κόσμος που επισκέπτεται τα χωριά, ο ρόλος αυτών των κατοίκων είναι ακόμη πιο σημαντικός. Η συνεπής παρουσία τους στον Ασπροπόταμο επιτρέπει τη λειτουργία διάφορων εθίμων και θεσμών όπως η εκκλησία, τα μαγαζιά-μεζεδοπωλεία, τοπική οικονομία, πανηγύρια κτλ. Οι περισσότεροι δε θα θέλαμε έναν Ασπροπόταμο χωρίς μόνιμους κατοίκους και η διατήρηση του μόνιμου πληθυσμού θα έπρεπε να είναι σημαντική προτεραιότητα του δήμου και του κράτους.
Η σημασία της ύπαρξης μονίμων κατοίκων είναι ένα σημαντικό θέμα που δε θα καλύψω σε αυτό το άρθρο. Οι απόψεις διίσταται σε κάποιο βαθμό, με μερικούς να ισχυρίζονται ότι η ύπαρξη μονίμων κατοίκων είναι ζωτικής σημασίας και άλλους να προτιμούνε την ησυχία και τη γαλήνη των έρημων δασών και βουνών.
Το θέμα που επιθυμώ να σχολιάσω στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι κάποιοι (ελπίζω ελάχιστοι) ημιμόνιμοι κάτοικοι έχουν την εντύπωση ότι ο Ασπροπόταμος τους ανήκει. Εμείς ‘οι τουρίστες’ λένε δε θα πρέπει να έχουμε άποψη γιατί δεν γνωρίζουμε την καθημερινότητά τους. Εμείς δε πρέπει να έχουμε άποψη διότι δε ζούμε εκεί. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η επιβίωση στα βουνά είναι δύσκολη και ότι η απόφαση να ζήσει κάποιος εκεί είναι μεγάλη και δύσκολη. Αλλά το να ψαρεύεις με ρεύμα και να εξαφανίζεις τα μικρά ψάρια είναι αναγκαίο για να επιβιώσεις στον Ασπροπόταμο; το να κόβεις ξύλα σε σημεία που είναι ήδη υπερυλοτομημένα είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σου; Το να πετάς σκουπίδια στα ποτάμια και τις κοιλάδες αντί για τον κάδο σκουπιδιών του δήμου ή να τα πάρεις στον κάμπο είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σου; Το να καταστρέφεις τα παμπάλαια πατώματα των εκκλησιών και μοναστηριών με τις πλάκες πηλίου για να περπατούν άνετα οι κυρίες με τα τακούνια και επειδή δεν έχεις καμία απολύτως αίσθηση της μαγείας του παλιού είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σου; Το να κουτσομπολεύεις ανελέητα το συγχωριανό σου επειδή χώρισε ή για οτιδήποτε άλλο λόγο είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σου; Το να μη προσφέρεις καλή εξυπηρέτηση στον πελάτη που έρχεται στο μαγαζί σου και να του φέρεσαι σα να του κάνεις χάρη που έχεις μαγαζί είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σου; Το να χειροδικείς επειδή δήθεν σου δώσανε επίτηδες το χειρότερο βοσκοτόπι είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σου;
Μήπως τελικά ο κόσμος έχει και άλλους λόγους για να μην επισκεφτεί τον Ασπροπόταμο εκτός από την οικονομική κρίση; Όλοι εμείς οι ‘τουρίστες’ πρέπει να ενδιαφερόμαστε και μάλιστα να έχουμε άποψη για ότι συμβαίνει στον Ασπροπόταμο.
(Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί προσωπική άποψη και δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά την άποψη όλων των συντελεστών του aspropotamos.org).
Τζίμης